14. Kunaverjev pohod v soboto, 1. junija 2024

Drage planinke, dragi planinci, pohodniki, ljubitelji prekrasne narave pridružite se nam na pohodu po Notranjski. Odpravili se bomo na 14. Kunaverjev pohod, ki ga organizira Turistično društvo Rakek. 

V soboto, 1. junija 2024  se dobimo ob 7.30 uri na Železniški postaji Ljubljana (pod uro), vlak ima odhod ob 7.59 uri,  kupili bomo vozovnice (upokojenci imamo vozovnico zastonj, ne pozabite jo vzeti)  in se odpeljemo do Rakeka.

Zbrali se bomo pred železniško postajo Rakek, nato pa se bomo prepustili izkušenim vodnikom, ki nas bodo popeljali čez hrib Stražnik (646 nmv) v čudovito dolino Rakovega Škocjana, ki na dolžini 2,5 km skriva neštete kraške pojave. 

Že pred 1. svetovno vojno je zagovornik varstva narave prof. dr. Pavel Kunaver odkril lepote Rakovega Škocjana in na njegovo pobudo je leta 1949 ta čudovita kraška dolina postala prvi krajinski park v Sloveniji. Pot in pohod nam  bo pomagal obuditi prof. dr. Jurij Kunaver, sin Pavla Kunaverja, ki se bo tudi letos kot vsako leto tudi pridružil in nas pozdravil.

Gre za krožno pot, ki je dolga 14 km in je srednje zahtevna. 

Prijave pohodnikov bodo takoj po prihodu na Rakek. Prijavnina za pohod znaša 10 evrov (otroci do 15. leta brezplačno). Prijavnina vključuje darilo TD Rakek, pogostitev ob poti, toplo malico, organizirano vodenje in zavarovanje.

Start pohoda je izpred železniške postaje Rakek ob 9.30 uri. Med potjo se bomo okrepčali na stojnici Društva Klasje in ekološke kmetije Ileršič, v Rakovem Škocjanu pa bomo prejeli toplo malico in se družili ob živi glasbi. 

Povratek na Rakek bo ob spremstvu vodnikov ob 14.00 uri. Prvi vlak za Ljubljano bo ob 13.44 uri, drugi ob 16.52, naslednji pa ob 18.50 uri. 

Priporočam primerno obutev, pohodne palice, glede na vreme sončno kremo ali  pelerino, sredstvo za zaščito pred klopi, vodo, sok ali čaj in veliko dobre volje.

Prijave na pohod sprejemam do srede, 29. 5. 2024 do 15.00 ure na Miklic.Marija@gmail.com.

Vabljeni na Kunaverjev pohod v družbi PD RTV ali samoorganizaciji.

Marija Miklič, naravovarstvenica

Scroll to Top