4. POHOD PO MEDVEDOVIH STOPINJAH, LOŠKI POTOK, VODNIK JAKA BARTOL, 14.avgust 2021

Naš kolega Jaka iz Loškega potoka nam je organiziral že 4. pohod po medvedovih stopinjah. Trasa je vedno drugačna, namen je spoznati lepote Loškega potoka. Sobotna tura je bila najdaljša, skupaj 26 km in 825 višincev.

Zbralo se nas je 27 pohodnikov. Pričeli smo v Rakitnici, vasici malo naprej od Dolenje vasi pri Ribnici. Prvi del poti sta nas vodila domačina, Lojz in Igor, oba moža mojih srednješolskih sošolk.

Pot poteka po gozdu, kar je prav primerno za poletno pripeko. Prvi osvojen vrh je bil BELA STENA (1.122 m), s katerega smo videli proti Ribnici, Mali gori, sv. Ano. Naprej je vodenje prevzel Jaka. Na poti smo videli spomenik leta 1985 ponesrečenim v helikopterski nesreči. Že smo osvojili drugi vrh, REZINSKI VRH (1.231 m). Tretji je najvišji vrh Velike gore, TURN (1.254 m). Tokrat Julijci in KSA niso bili vidni, videli pa smo Snežnik. Markaciste bi opozorila, da bi na nekaterih delih lahko dodali kakšno tablico za lažjo orientacijo. Malo motijo stare in nove oznake, za domačine je seveda vse jasno…Pot smo nadaljevali proti Jelenovem žlebu, kjer nam je Jaka razložil o bojih, ki so potekali na tem področju. Na poti proti Loškem potoku smo videli tudi mrhovišče in izvedeli več skrivnosti lova.

Imamo srečo, da smo imeli lokalne vodnike in je bil pohod še bolj zanimiv in varno izpeljan. Vmes smo imeli tudi možnost prevoza, saj vsi udeleženci le ne zmorejo take poti. Zaključek v gostilni PR KAPC, kjer so nas postregli z domačimi dobrotami, pa tudi pivo se je prileglo. Zahvala vsem trem vodnikom, še posebej pa Jaki, ki nam je približal lepote in skrivnosti Loškega potoka.

Zapisala in foto:Liljana

Scroll to Top