Še tri prosta mesta za planinarjenje po zahodni Srbiji in vzhodni Bosni

PD RTV Ljubljana organizira v času od
29 junija. do 5. julija 2019
Planinarjenje po zahodni Srbiji in vzhodni Bosni

Za  planinarjenje po vzhodni Bosni je do polne zasedbe še tri prosta mesta! 

Program potovanja:

Sobota, 29. 6. 2019,

Začetek poti ob  6.00 uri s  parkirišča Tivoli najverjetneje z dvema kombijema.  Pot nas bo vodila po avtocesti Ljubljana-Zagreb-Slavonski Brod – Bijeljina – Bajina Bašta. V Bijeljini je predviden nekoliko daljši postanek za kosilo in ogled etno vasi »Stanišići«. Prihod v  Bajino Bašto večerja in nočitev.

Nedelja, 30. 6. 2019

Zajtrk. Odhod s kombijema do  destilerije »BB Kleka«, najstarejše obstoječe srbske destilerije, ki je znana po proizvodnji brinovca (klekovače). Nadaljevanje poti proti Mitrovcu s krajšimi postanki v Perućcu, ogled najkrajše reke v Evropi (dolga 365 metrov). Prihod na Mitrovac, prikazovanje krajšega filma o Nacionalnem parku Tara (spoznavanje s floro in fauno). Planina Tara je najbolj znana po endemičnem iglavcu iz družine borovk Pančićevi omoriki. Sledi nadaljevanje poti peš skozi gozd do »Banjske stene« (15km), od koder je čudovit pogled na jezero Perućac in tok Drine. Vrnitev na Mitrovac, kratki sprehod do »Tepih« livade, kjer bo postanek za kosilo v naravi. Vrnitev v Bajino Bašto, večerja v restavraciji »Studenac« na bregu reke s pogledom na znano hišico na Drini.

Ponedeljek, 1. 7. 2019

Zajtrk. Obisk  srednjeveškega samostana »Rača«, ki je bil vir duhovnosti in pismenosti tega dela Srbije. Odhod v Perućac, vstop v čolne in 20 kilometrski spust po Drini po zgledu na znano »Drinsko regato«, izstop pri hišici na skali, kosilo. Po kosilu se poslavljamo od tega dela Srbije in se napotimo proti Foči s krajšim postankom v Višegradu. Prihod v Fočo v večernih urah, namestitev  v  novemu delu študentskega doma medicinske fakultete za goste. Sobe so hotelsko opremljene, dvoposteljne, s TV in internetom.

Torek, 2. 7. 2019

Zajtrk. Dobimo lunch paket in se s prevozom odpravimo do Papinega dola, kjer je izhodišče za planinarjenje na Volujak. Volujak je le nekaj metrov nižji od najvišjega vrha Maglića. Izbran je, ker je naše društvo leta 2014 že organiziralo vzpon na Maglić. Po planinarjenju in osvojenih vrhovih vrnitev v študenski dom, večerja, spanje.

Sreda, 3. 7. 2019

Zajtrk. Zapuščamo študentski dom, prevoz do pogorja Zelengore, do  Donjih bar, kjer se skupina razdeli. Tisti, ki si želijo kanjoning, se odpravijo v kanjon reke Hrčavke, druga skupina v Gornje bare, Uglješin vrh in Ljubin grob. Kraji so znani po legendarni bitki na Sutjeski. Kanjoning je le za korajžne in fizično dobro pripravljene. Po kanjoningu in planinarjenju se obe skupini ponovno dobita na kosilu v naravi. Pot proti Rafting kampu, večerja, nočitev.

Četrtek, 4. 7. 2019

Zajtrk. Skupina se razdeli na skupino za rafting in skupino, ki si  želi še en čudoviti pohod – v pragozd  Perućica z obiskom slapa Skakavac. Perućica je ena od najbolj ohranjenih pragozdov v Evropi. Po prihodu z raftinga in planinarjenja sledi kosilo, lažji sprehodi po okolici, večerja in nočitev.

Petek, 5. 7. 2019

Zajtrk. Odhod proti Ljubljani z daljšimi postanki v Sarajevu in Travniku.

V ceno so vključeni vsi prevozi (avtobus ali najeti kombiji, lokalni prevozi po planinskih poteh), šest nočitev  »All inclusive«, rafting  na reki Tari, vožnja s čolnom po jezeru na reki Drini, stroški vodenja po planinskih poteh.

Družili se bomo s člani planinskega društva Zelengora iz Foče, ki bodo naši gostitelji in vodniki po planinskih poteh. Pot proti Foči in povratek proti Ljubljani bomo popestrili s krajšimi ogledi bosansko hercegovskih mest (Bijeljina, Bajina Bašta, Višegrad, Foča, Sarajevo, Travnik, Banjaluka).

Vodnik:

  • ·         Veliša Lazović – turistični vodnik in predsednik planinskega društva RTV Ljubljana

Lokalni vodniki:

  • ·         Turistični vodnik iz turistične agencije Šarm tours iz Bajine Bašte
  • ·         Lokalni planinski vodniki iz planinskega društva Zelengora iz Foče.

Strošek izleta bo za najmanj 16 udeležencev 300 evrov.

Prijave sprejemamo do zapolnitve mest ali najpozneje do 30. 4. 2019 na e-naslov velisa.lazovic@rtvslo.si  ali na tel. 040 749 188.

Ob prijavi je potrebno plačilo akontacije v višini  90,00€ na TRR SI56 0222 2001 2109 437, namen: Bosna  2019. Pred plačilom se obvezno pozanimajte o prostih mestih.

Planinsko društvo ni pridobitno in je cena polna stroškovna.  Društvo bo zbralo denar le za prevoz, ki je po izračunu cca 90 evrov. Za prevoz je potrebno vplačati  omenjeno akontacijo na račun društva. Vse ostale izdatke bodo udeleženci plačali osebno ob prihodu.

 

V ceno ni vračunan kanjoning, ki je opcija za izbiro. Za kanjoning je potrebno dodatno plačilo. Če bo odločitev za krajšo pot (cca 3 ure)  80 evrov,  za daljšo pot (cca 5 ur) 120 evrov. Glede na število prijav so možna pogajanja in popusti.

 

Obvezna oprema: dobro shojeni pohodni čevlji, nahrbtnik, vetrovka, kapa, rokavice, pulover, malica za na pot. Izleti bodo prilagojeni fizičnim zmožnostim udeležencev, tako da bomo po potrebi organizirali skupine za bolj ekstremne in lažje izlete. Natančne informacije o izletu boste prejeli pred odhodom.

S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene,  psihofizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu. Udeleženec je dolžan ves čas izleta ravnati v skladu s Častnim kodeksom slovenskih planincev (http://www.gore-ljudje.net/novosti/6006/) ter upoštevati navodila in odločitve vodnika.

Scroll to Top