Čistilna akcija, 27. 8. 201

Spoštovani organizatorji čistilne akcije, na dan čistilne akcije, sobota 27.8.2011 so se čiščenja udeležili tudi člani Planinskega društva Iskra Ljubljana in Planinskega društva RTV Ljubljana.

Čistilna akcija po določeni poti je bila izvedena 27.8.2011, od 9.30 ure do 13.30 ure,to je od Prulskega mostu po Janežičevi ulici do Dolenjske ceste, kjer sta nastali dve skupini, ena je šla pred tunelom na Osoje in čez planoto v Staro Ljubljano, druga pa Za gradom in po markirani planinski poti “po tranzvenzalni poti št. 13 po oddajnikih RTV Slovenija”, od križišča Roške ceste s Streliško ulico po stopnišču v levo smer mimo Orlovega vrha na Šance pri oddajniku in skozi drevored mimo spomenika Kmečkim uporom, po Plečnikovi pešpoti na stebrih na Študentsko ulico na Vodnikov trg. Planinska pot je dobro označena z oznakami smeri na stebru ulične svetilke, glej priloženo fotografijo. Potem smo na Vodnikovem trgu akcijo zaključili in oddali vse smeti v vrečah v posebne zabojnike na Plečnikovi tržnici z vednostjo dežurnih uslužbencev JPT d.o.o.

Na tej končni lokaciji Vodnikovega trga smo se slikali z vrečami raznovrstnih odpadkov, v teh so bili ostanki cigaretnih ogorkov-čiki, cigaretnih škatlic, razni plastični odpadki, igrače, hlače, cokli, trakovi ipd. Pomembno je opozoriti na kosovne odpadke, ki so vrženi preko ograje v Grubarjev prekop, glej priloženo sliko, pa še marsikaj bo tam možno pobrati!!! Zanimivo je, da ljudje poleg ogorkov odvržejo veliko nepotrebnih odpadkov “pod grme” v dobri veri, da so odpadki razgradljivi in zanemarjajo neestetski videz.

 O posebnostih sporočava, da posebnih nevarnih odpadkov nismo smeli pobirati, ker smo našli lokaciji ljubljanskih nesrečnikov, ki so razbrane na priloženih fotografijah. Prva taka lokacija je na začetku planinske poti preko stopnišča ulice Za gradom na vzporedni pešpoti navkreber, druga pa cca 150 m stran proti novemu še nezasedenemu stanovanjskemu objektu “VILE”, ki nima preprečenega dostopa. Ob tej VILI je nameščen jašek za prisilno prezračevanje objekta, ki nima zavarovanih mrežnih pokrovov, kar vse je razvidno iz priloženih fotografij. Dostop do odkritega in z injekcijami “nastlanega” jaška ni zavarovan, lokacija kliče po urgentnem zavarovanju in osvetlitvi!!!

Ostali smo brez besed in kaj takega se ne sme dogajati!

Vsekakor pa se organizatorju izreka pohvalo, tako TDL kot ČS Center, za dobro oskrbo z zaščitnimi sredstvi kot tudi za dobro počutje in druženje udeležencev v popoldanskem času! Še se bomo udeležili takih akcij, morda še v večjem številu.

Organizatorju čistilne akcije poročava predstavnika planinskih društev PD Iskra Ljubljana Jan Skoberne in PD RTV Ljubljana Branko Krebs.


Scroll to Top