Jesenski pohod na VELIKI BADIN – KRAŠKI ROB 358 m

izlet bo v soboto 8.11.2014.

Odhod ob 7:30 s parkirišča med RTV in šolo, povratek v Ljubljano do 19:00.

Peljali se bomo do Kozine in nato do idilične vasice Movraž, ki je največja vas v Movraški vali na kraškem polju. Ime je dobila po nekoč zasajenih murvah.

Kraški rob je ime za slovenski del skalne pregrade (poteka od Italije in se nadaljuje na Hrvaško). V davni preteklosti se je izoblikovala kotanja Tržaškega zaliva, ko so tektonski procesi dvignili plasti, ter jih nagubali. Ponekod je prišlo do prelamljanja gub in narivov starejših plasti nad mlajše. Del tega roba sega med naseljema Gračišče in Sočergo, katerega del bomo prehodili.

Našo pot začnemo po kraški planoti polni žarečega ruja, stez in kolovozov na Kuk, 498m. Hodimo mimo kraških jam in kotanj do vasice Dvori, kjer živi le nekaj prebivalcev in poteka tudi državna meja s Hrvaško. Od tu se podamo do naravnega mosta in spodmola pod Velikim Badinom, ki je tudi z Naturo 2000 zaščiten in ga štejemo med velike naravne znamenitosti Slovenije.

Navdušil nas bo pogled na naravni most in spodmole pod katerimi se bomo sprehodili in se preko kratke zavarovane poti ali po navadni lahki poti povzpeli na vrh razglednega pobočja in do cerkvice Sv.Kvirikal, po križevem potu se bomo spustili nazaj v Movraž.

Ustavili se bomo še v Hrastovljah, kjer bo čas za malico.

Hoja: predvidoma cca 6 ur

Težavnost: lahka nezahtevna pot, višinska razlika slabih 300m

Pijača in malica iz nahrbtnika.

Obvezna oprema: dobro shojeni pohodni čevlji, nahrbtnik, vetrovka, kapa, rokavice, rezervna majica, pulover, čokolada in vsaj 1,5 litra tekočine, zaščita pred dežjem, klopi ter soncem, pohodne palice po želji, planinska in ostale izkaznice ter veliko dobre volje J.

Izlet bosta vodila Erika Bizilj in Miran Muhič, pridružili se bomo Jadranki Furjan in Branku Dokl, PD PIRAMIDA MARIBOR-PTUJ.

Prispevek za izlet  znaša 10,00 € za člane PD RTV Ljubljana in zaposlene na RTV SLO ter 15,00 € za ostale (prispevek vključuje prevoz in vodenje).

Prijavite se do četrtka, 6. november 2014 na e-naslov erika.bizilj@rtvslo.si (041 327 856) ali preko spletne strani /.

Najkasneje 3 dni pred izletom je možno tudi plačilo na TRR društva (PD RTV Ljubljana, Tavčarjeva 17, 1000 Ljubljana, TRR / IBAN: SI56 0222 2001 2109 437; namen: Veliki Badin 2014). Pred plačilom se pozanimajte o prostih mestih.Vir: http://www.lokalno.si/2011/11/03/69851/aktualno/FOTO_Ko_zazari_ruj_nad___usesi_Istre/

S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene,  psihofizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu. Udeleženec je dolžan ves čas izleta ravnati v skladu s Častnim kodeksom slovenskih planincev (http://www.gore-ljudje.net/novosti/6006/) ter upoštevati navodila in odločitve vodnika.      

Scroll to Top