Naravovarstvenica Marija na ogledu ptičev…v Brežicah 29.5.2022

Prikazan je element 20220529_120652.jpg
Prikazan je element 20220529_102313.jpg
Prikazan je element 20220529_095429.jpg
Prikazan je element 20220529_092308.jpg
Prikazan je element BREŽIŠKO JEZERO (3).JPG
Prikazan je element BREŽIŠKO JEZERO (1).JPG
Prikazan je element BREŽIŠKO JEZERO (4).JPG
Prikazan je element BREŽIŠKO JEZERO (6).JPG
Prikazan je element BREŽIŠKO JEZERO (10).JPG
Prikazan je element BREŽIŠKO JEZERO (7).JPG
Prikazan je element PRED NEK.JPG
Prikazan je element JEZERO _ NASIP.JPG

Prikazan je element BREŽIŠKO JEZERO (2).JPG

V nedeljo, 29. maja, smo se z vlakom v jutranjih urah odpravili v Posavje. Vlak nas je odpeljal do Brežic, kjer nas je že čakal domačin, naravovarstvenik. Najprej smo se okrepčali s kavico, nato pa smo se peš odpravili do akumulacijskega jezera, ki mu domačini pravijo kar Brežiško morje. Ob poti smo spoznali več tujerodnih rastlin, le-te imajo škodljive vplive na domorodne vrste in ekosisteme, neredko tudi na zdravje ljudi in gospodarstvo. Naš vodnik nam je pokazal tudi tujerodne školjke, na primer trikotničarko, le-ta ogroža domače školjke, saj se kar prisesa na njih.

Našemu podmladku Lenartu, Ianu, Lorini in Evi se ni izmuznila nobena žival ali pa rastlina in so kar naprej postavljali razna vprašanja, na katera jim je naš vodnik z veseljem odgovoril, prav tako odraslim pohodnikom. Kje gnezdijo ptice čebelarji smo tudi videli, manj pa videli njihovo preletavanje, saj so se zaradi dežja zadrževali v svojih gnezdilnicah, Videli smo veliko čiger in galebov, račk in najmanjšo lastovko breguljko. 

Kljub temu, da nas je vso pot spremljal rahel dež, razpoloženja to ni oviralo. Po končani prehojeni poti smo odšli na vlak v Krško in nazaj proti domu v prepričanju, da se spet vidimo. 

Slike sta prispevala Katja Osredkar in Srečo Rovšek, hvala vama.

Zapisala: Marija Miklič

Scroll to Top