PD Iskra in PD RTV Ljubljana organizirata izlet Javornik (1240 m) in Claustra Alpium Iuliarum iz Hrušice

Po delu rimske Hrušice pri Stari pošti (Ad Pirum – trdnjava) do obnovljene trdnjave na Lanišču in po načrtovani planinski poti kamnitih branikov Rima in delu ob Rapalski meji

 

Čas, kraj odhoda in napotek

 

Odhod v soboto, 9. 6. 2018 ob 7.15 uri  P+R Dolgi most na Viču. Prevoz bo organiziran z avtobusom, prijave do četrtka 7. 6. 2018 do 12.00 ure zaradi organizacije avtobusa in naročila jote z ali brez klobase, ki jo obedujemo ob postanku in končani planinski turi predvidoma ob 13h na Hrušici pri avtobusu. Program se nadaljuje s popoldanskim planinskim obhodom didaktično označenih točk dela rimske Hrušice pri Stari pošti, na delu bodoče planinske tranzvenzale Claustre.

 

 

Vodnik-i

 

Jan Skoberne in strokovni spremljevalec Tine Kernc.

 

 

Potek izleta

 

Izhodišče jutranjega dvournega pohoda je osvojitev vrha Javornika, ki sovpada z vrhnjo točko smučišča- Smučarska koča Javornik, nato dvourni povratek do izhodišča, kjer bo počitek v gostišču Stare pošte (Ad Pirum) in nato dvourni pohod v okolici po bodoči planinski tranzvenzali Klaustra. Vračali se bomo po cesti proti Kalcem z ogledi arheoloških ostankov Klaustre in vojnih položajev ter italijanske kasarne na Rapalski meji. Povratek iz Kalc je v Ljubljano z avtobusom do 19.30 ure.

 

 

 

Značaj ture (izleta)

 

Pot je lahka, enostavna v enakomernem vzponu in spustu, gozdne prijetne hoje skupne višinske razlike, na prvem vzponu 505 m in spustu 519 m, na popoldanskem spustu in vzponu do 150 višinskih m. Primerna je za vse pohodnike, zlasti za tiste, ki si bodo ob postopnem dvigu in spustu utrdili varen korak ter ga osvojili za zahtevnejše priložnosti v letošnjem programu društev. Varen in trden korak je porok pohodov brez poškodb.

 

 

Oprema

 

Primerna je obutev, ki objame gleženj in jo radi nosite, vedno z dobro narezanim podplatom, oblečeni boste glede na vreme, vedno so pri roki palerina, zaščitna očala in krema za sončenje, pohodne palice, energetski prigrizki, pijača in sendviči iz nahrbtnika. Na vmesni opoldanski točki bo možen topel obrok v gostišču Stare pošte.

 

 

Strošek

 

Strošek prevoza bo definiran glede na število udeležencev, če bomo zapolnili 45 sedežev avtobusa bo cena 12 €. Prijave zbiramo skupaj s PD RTV Ljubljana, nečlani navedenih PD plačajo 2 € več. Na Hrušici nam nudijo joto 4 eur s klobaso 6 eur, izbiro hrane dopišite ob prijavi.

 

 

 

Prijave

 

Prijava z imenom, priimkom in spremljanje prijav na spletni strani društva, do četrtka 7. 6. 2018 do 12.00 ure. Bodite točni s prijavami. Kdor ne želi svojih osebnih podatkov in št. telefona zaupati ob prijavi na spletu, naj pošlje vodniku SMS sporočilo.

 

 

Dodatne informacije

 

Jan Skoberne, 041 707 795

 

 

Scroll to Top