PD ISKRA vabi v dolino Glinščice, 23. decembra 2018

Čas in kraj odhoda

Odhod v nedeljo, 23. 12. 2018 ob 8.00 uri iz parkirišča pri Dolgem mostu. Prevoz bo organiziran z osebnimi avtomobili.

Vodnik

Alenka Sakelšek

Potek izleta

Izhodišče je grad Socerb, od koder je lep razgled na slovensko obalo in Tržaški zaliv. Od tu se bomo napotili proti vzletni stezi  jadralnih padalcev in naprej po razgledni poti Socerbsko-Petrinjskega Krasa do Vrha Griže. Tu je vpisna knjiga, žiga ni. Od tu po gozdnih poteh Krasa prispemo do razgledišča, kjer se nam odpre dolina Glinščice. Pot nas vodi po gozdu, pozneje se spustimo do spomenika alpinistu in vodniku Emilu Comiciju in do cerkve Marije na Pečeh. Od cerkvice sestopimo na Solno pot. Že kmalu bomo videli znameniti slap reke Glinščice imenovan Supet, ki pada 40 m v globino. V dolini bomo prečkali reko in prišli do vasice Botač. Tu je manjša gostilna, kjer bo kratek postanek, hrane ne bo možno dobiti, bo pa na voljo pijača in kava. Iz  Botača se podamo po Stezi prijateljstva, ki je bila odprta leta 1981 na pobudo čezmejnih prebivalcev. Trasa poteka po starodavni poti soli, verjetno gre za pot, ki jo je uporabljal že Martin Krpan. Pot do Beke je posuta s hrastovim listjem in prijetna za hojo. V vasi nas bo sprejel domačin Oskar in nam povedal marsikaj zanimivega. Od tu pa imamo le slabo uro široke poti do našega izhodišča. Pred gradom se bomo ustavili pred  zanimivo Sveto jamo, ki je edina jama na Kraškem robu, urejena za obiskovalce. Tu je edina slovenska podzemna cerkev v naravni votlini.

Po koncu planinske poti se bomo ustavili na Turistični kmetiji v vasi Kastelec, kjer nam nudijo istrske fužije z golažem za 5 E. Če boste jedli, to označite pri prijavi.

Značaj ture (izleta)

Pot je nezahtevna, višinske razlike  je 454  m, okvirni čas skupne  hoje je cca 5 ur.

Oprema

Primerna obutev in oblačila, obutev za po turi ! (ostane v avtomobilih),  pohodne palice če želite, nekaj hrane in energetskih prigrizkov,  pijača.  

Strošek

Skupni strošek prevoza bo definiran glede na število udeležencev, nečlani društva PD Iskra plačajo 2 EUR več.

Prijave

Prijava na spletni strani društva, http://pd-iskra-lj.si/ , najkasneje do sobote, do 10.00 ure.   

Dodatne informacije

Alenka Sakelšek, 041 231 977.

Scroll to Top