PD RTV vabi na Bizeljsko in Kozjansko v soboto 15. oktobra 2016

Odhod ob 8:00 s parkirišča na Čufarjevi ( med RTV-jem in OŠ Toneta Čufarja), povratek v Ljubljano v poznem popoldanskem času.


Vabljeni člani PD RTV, vsi, ki želite postati naši člani, zaposleni na RTV Slovenija in družinski člani. Prevoz bo financiralo PD RTV Ljubljana.

Najprej se bomo  odpeljali  proti Brežicam, kjer si bomo v Selah pri Dobovi ogledali mini živalski vrt Na jasi. Po kosilu se bomo odpravili v drevesnico Kozjanski park, pod vodstvom naravovarstvenika, profesorja Dušana Klenovška. Gre za sadovnjak starih sort sadnega drevja. Predvsem jablan (preko 100 sort). Pomen je v ohranjanju starih sort, ki dajejo zdrave plodove, brez škropljenja, mineralnih gnojil… pa tudi kot življenjski prostor ogroženih vrst ptic (vijeglavka, pogorelček, veliki skovik…),  V zeliščnem sloju je veliko raznolikih vrst rastlin, tudi zavarovanih orhidej. Seznanili se bomo s pomenom “divjih” čebel, pestrostjo metuljev.  Od tu nas bo pot vodila v domovanje bobrov na rečici Bistrici. Od kje se je pojavil, kako preživlja zimo in kako poletje, ali res gradi jezove in zakaj podira drevesa. 

 

Zaključek popoldneva bo v Podsredi, ki s srednjeveško trško podobo ulice in prangerjem deluje kot da ste se bomo vrnili stoletje ali več v preteklost. 

 

Na izlet se obvezno prijavite do ponedeljka, 10. oktobra (tudi zaradi rezervacije kosila) na e-naslov Miklic.Marija@gmail.com .

Priporočam športno obutev – hoja po obrežju in travi in ne pozabite na vodo ali čaj in veliko dobre volje. 

Ogled živalskega vrta je ca 5 eur, kosilo po želji ca 10 eur. Vabljeni!

Scroll to Top