Planinarjenje po Karpatih

15 članic in članov PD RTV Ljubljana in lokalni vodnik Zoran Pavlović iz Srbije (PD Vukan Požarevac) smo konec junija in v začetku julija odkrivali lepote romunskih Karpatov.

Romunski Karpati nam bodo ostali v prelepem spominu. So nas kar presenetili. Mogočni gozdovi, bogati z vodo, bohotni flora in favna, visokogorje z originalno skalnato strukturo. Neokrnjena divjina brez kančka komercializacije in dostopa do interneta, tudi to ima svoj čar.

Naša četica je pohodniški potep začela iz Džerdapa ob vznožju gore Miroč. Povzpeli smo se na Mali Štrbac (632 n. m.) in Veliki Štrbac (768 n. m.) s prečudovitimi razgledi na sotesko. Uh, vroče je bilo, vroče. Naslednji dan smo že vdihavali zdravilni romunski zrak v toplicah Herculane in se osvežili v slapu Vanturatoarea. Nato smo obiskali veličastni in nekoliko srhljivi grad Corvinilor …

Potem smo šli v Haceg, izhodišče za nacionalni park Retezat. Tam smo grizli kolenčka na fascinantno goro Retezat (2485 n. m.), najvišji vrh Peleaga (2509 n. m.), in se povzpeli do enega izmed 80 ledeniških jezer v nacionalnem parku, pravljične Bucure (2040 n. m.). Prečudovita izkušnja!

No, ko smo se naužili čarov visokogorja, je bilo fino malo raziskati kanjon reke Nere v nacionalnem parku Nera – Beušnica z lepo naravo, predori in mostički.

Scroll to Top