Planinarjenje po Zelenortskih otokih

PROGRAM: Planinarjenje po Zelenortskih otokih, 26. 10. do 10. 11. 2019

Program obsega aktivni dopust s planinarjenjem po Zelenortskih otokih. Z izbiro najboljših planinskih  poti na otokih Santiago, Fogo in Santo Antao bomo odkrili čudovite pokrajine teh vulkanskih otokov. Svetovno znan, vulkan Fogo, ki se dviga na več kot 2829 metrov nadmorske višine je okrašen s pokrajino črnega peska, ki je delno pokrita z redkimi zaplatami zelenja. Na otoku Santiago boste odkrili glavno mesto Zelenortskih otokov in se sprehodili v Narodni park Serra Malagueta.  Na otoku Sao Vicente bomo obiskali mesto  Mindelo, ki slovi kot glavno mesto kulture otočja. Poslastica za pohodništvo je vsekakor otok Santo Antao. Je drugi največji otok arhipelaga in je najbolj gorat. Otok je raj za planinarjenje.  Prekrasni razgledi, monumentalne doline, hiše zgrajene na skoraj navpičnih skalnih policah, vrtoglave pohodniške poti … Vse to je obdano s še nedotaknjeno naravo in kmetijstvom, ki neguje celoten Zelenortski otok. Poti po otokih so dobro vzdrževane in pogosto jih vsakodnevno uporabljajo domačini. Ne bodite presenečeni, ko vas bo babica, ki nosi veliko košaro, polno zelenjave, prehitela na vaši poti … Večina poti povezuje več vasi in je dobro označena.

Rezultat iskanja slik za santo antao

Načrt poti

Pot:

26. 10. 2019 Zbor v Ljubljani, prevoz do letališča Bologna ali Benetke, let na letališče Praia (otok Satiago).

1. dan:

27. 10. 2019 Letališče na otoku Santiago (Prihod)

Prevoz od letališča Praia do hotela.

Popoldne bo dovolj časa za prvi stik z državo in toplo dobrodošlico prijaznih domačinov. Po namestitvi v hotelu  sledi krajši ogled mesta. Obiskali bomo mestno jedro Praia in tržnico.

Vrnitev v hotel, večerja. 

2. dan:

28. 10. 2019  Pohodništvo po Narodnem parku Serra Malagueta, prihod v Tarrafal

Po zajtrku sledi vožnja do narodnega parka  Serra Malagueta (nv 1603 m). Od tod nadaljujemo pot peš. Spremljali nas bodo čudoviti razgledi na severno stran otoka, na globoke vulkanske doline s strmimi pobočji. Po koncu pohodništva se peljemo do mesta Tarrafal, kjer bomo obiskali peščene plaže (plavanje, sprostitev), večerja in nočitev v hotelu. 

Čas hoje: 3 – 4 ure | Vzpon: 230m  | Namestitev: Hotel | Prehrana: zajtrk, piknik, večerja.

3. dan:

29. 10. 2019 Otok Fogo (ognjeni otok) | São Filipe

Celotno jutro nam bo na voljo, da bi še dodatno raziskali Tarrafal. Lahko se odločite za jutranje kopanje na plaži. Po kosilu sledi prevoz na letališče Praia. Ob pristanku na otoku Fogo se bomo v mestu Sâo Felipe srečali s kolonialno arhitekturo, katere bistvena značilnost je Sobrados (stare hiše, kjer so živeli aristokrati), z lepimi razgledi na okoliške črne peščene plaže in celo na sosednji otok Brava. Nočitev  in večerja.

Namestitev: Gostišče | Prehrana:  večerja, zajtrk.

4. dan

30. 10. 2019 Planinarjenje: vzpon na aktivni vulkan “Pico de Fogo” (2829 m), najvišja točka Zelenortskih otokov.

Po zajtrku se peljemo do kraterja in vasice  Cha das Caldeiras na nadmorski višini 1700 m. Okoliška pokrajina je preprosto spektakularna. Vzpeli se bomo na vrh vulkana. Na poti bomo videli  fumarole, ki oddajajo vroče pline. Spust je zelo hiter po vulkanskem drobirju. Uživali bomo v kosilu ob kozarcu vina Fogo. Preostanek popoldneva je namenjen sprostitvi v Cha das Caldeiras. Nočitev v gostišču in večerja.

Čas hoje: 4 – 5 ur | Vzpon: 1200m | Namestitev: Gostišče | Prehrana: Kosilo, večerja, zajtrk

5. dan

31. 10. 2019 Hoja: Cha das Caldeiras – Mosteiros | Sao Filipe.

Po spustu iz Cha das Caldeiras bomo prečkali vulkansko pokrajino, majhne gozdove evkaliptusa in rodovitne zelene pokrajine. Prispeli bomo do mesta Mosteiros, kjer kosimo, in kjer nas čaka vozilo za povratek v Sao Filipe. Vožnja do Sao Felipe, večerja. 

Čas hoje: 4-5 ur | Spust: 1300m | Namestitev: Gostišče | Prehrana: večerja, zajtrk.

6. dan

1. 11. 2019 Fogo – otok São Vicente

Pred našim letom do otoka Sao Vicente imamo nekaj prostega časa za dodatno raziskovanje mesta Sao Filipe. Lahko se odločimo za obisk tržnice s sadjem in ribami ali se sprehodimo in kopamo na čudoviti črni plaži. Kosilo v lokalni restavraciji. Prevoz na letališče Fogo. Let  proti otoku Sao Vicente, namestitev v hotelu. 

Namestitev: Hotel | Prehrana: Večerja, zajtrk

7. dan

2. 11. 2019 Sao Vicente – otok Santo Antao: sprehod “Cova” – dolina Paul

Ob 07.00  zbor  v hotelu in prevoz do pristanišča. S trajektom se v eni uri pripeljemo do otoka Santo Antao.

Voznik nas bo sprejel v pristanišču Porto Novo in v manj kot 20 minutah pripeljal v Covi (krater vulkana na nadmorski višini 1522 m). Od tod nadaljujemo peš. Spustili se bomo v veličastno dolino Paul. Spremljal nas bo lokalni vodnik. S seboj bomo imeli piknik kosilo. Sledi prevoz do Ponta do Sol, kjer bomo prenočili. 

Čas hoje: 5h | Razdalja: 12,5 km | Nadmorska višina: + 300 m / – 1320 m Tip nastanitve: Gostišče |Prehrana: zajtrk, piknik kosilo, večerja.

8. dan

3. 11. 2019 Sprehod: Lin d’Corvo – João Afonso

Po zajtrku se peljemo do vasi Corde, ki je izhodiščna točka pohoda po planoti Lin d Corvo. Od tod se odpira slikovita pot (prečkamo pridelke sladkornega trsa in majhne podeželske naselbine). Spuščali se bomo proti vasi João Afonso. Piknik kosilo. V tej vasi prespimo.

Čas hoje: 4h | Razdalja: 10,7 km | Nadmorska višina: 170 m / – 820 m | Tip nastanitve: vaška hiša za oddajanje (Home stay) | Prehrana: večerja, zajtrk.

9. dan

4. 11. 2019 Hoja: João Afonso do Cha de Igreja.

Po zajtrku zapustimo vas João Afonso in prečkamo nekatere spektakularne planinske kraje, dokler ne pridemo do vrha Mocha (visoka razgledna točka od koder se odpira neverjeten pogled na obzorje atlantskega oceana). Piknik kosilo. Pot nadaljujemo v vas Cha de Igreja, kjer bo čas za sprostitev, večerjo, nočitev.

Čas hoje : 4 – 5 ur | Vzpon: 600 m – Spust: 900 m Namestitev: Gostišče | Prehrana: večerja, zajtrk

10. dan

5. 11. 2019 Hoja: Cha Igreja – Cruzinha – Fontaínhas – Ponta do Sol

Po zajtrku, nas čaka pot po fantastični obali, ki poteka med visokimi klifi in majhnimi vasicami Cruzinha, Corvo in Fontaínhas. Piknik kosilo. Pot nadaljujemo v Ponta do Sol, kjer bo nočitev. 

Čas hoje: 4h30 | Razdalja: 11 km | Nadmorska višina: +690 m /- 710 m Tip nastanitve: Gostišče | Prehrana: večerja, zajtrk.

11. dan

6. 11. 2019 Santo Antao – otok Sao Vicente

Po zajtrku se odpravimo do vasi Porto Novo. Sledi vožnja po severni obalni cesti do pristanišča. Od tod se s trajektom vrnemo v Mindelo na otoku Sao Vicente. Možnost ogleda mesta Mindelo, ki je kulturno mesto Zelenortskih otokov ali obisk plaže. 

Nočitev v Mindelu. Namestitev: Hotel | Prehrana: zajtrk, večerja.

12. dan

7. 11. 2019: Otok Sao Vicente – obisk najlepših plaž

Sao Vicente ima dve od štirih najlepših plaž na Zelenortskih otokih. Po napornem potovanju si bomo privoščili dan oddiha na plaži in obisk mesta.

Nočitev v Mindelu. Namestitev: Hotel | Prehrana: zajtrk, večerja.

13. dan

8. 11. 2019 Vožnja na letališče Cesaria Évora, let do letališča Praia na otoku Santiago

Vožnja do letališča in let proti Praii. 

Nočitev v mestu Praia. Namestitev: Hotel | Prehrana: večerja, zajtrk.

14. dan

9. 11. 2019: prost dan za ogled otoka Santiago

Otok Santiago si zasluži, da na njem preživimo ves dan. Glede na interes lahko izpeljemo planinski izlet ali obisk vasic ter druženje z domačini. Čas bo tudi za obisk plaž. Obiskali bomo zgodovinsko mesto Cidade Velha, nekdanje glavno mesto, kjer so prebivali prvi portugalski kolonizatorji.

Nočitev v Praia. Namestitev: Hotel | Prehrana: zajtrk, večerja.

15. dan

10. 11. 2019: Let domov

Program je odvisen od najbolj ugodnih letalskih povezav in cen in ga lahko do dokončnega nakupa letalskih vozovnic spreminjamo. Število planincev je omejeno na maksimalno 14.

Cena potovanja mora pokriti vse stroške letal, bivanja, lokalnih prevozov, lokalnih vodnikov in vseh drugih stroškov. Torej bo cena polna stroškovna. Planinsko društvo je neprofitno in vsi udeleženci bodo imeli vpogled v stroškovnik. Za del stroškov, ki jih moramo plačati vnaprej (letalske vozovnice, namestitve za katere se zahteva predplačilo ipd.)  bomo plačali preko TRR planinskega društva. Ostale stroške bodo udeleženci samostojno plačali sproti. Cene na Zelenortskih otokih so nekoliko nižje kot v Sloveniji, so pa bistveno višje kot v primerljivih državah v Afriki in Aziji. Koliko bomo zapravili za potovanje je odvisno koliko luksuza si privoščimo. Po zelo grobi oceni bodo celotni stroški s hrano v red, med 1300 in 1600 evrov. Zelenortski otoki slovijo kot zelo varna država, domačini kot zelo gostoljubni.

Izlet je pohodniški in je primeren le za psihofizično pripravljene osebe. Torej, razen fizične pripravljenosti morate računati na številne improvizacije in spremembe načrtov ter morebitne špartanske pogoje. Država turistično in infrastrukturno ni zelo razvita in moramo računati na kakšna (neprijetna) presenečenja. Glede udobja in okoliščin na katere ne moremo vplivati, vodniki ne sprejemamo odgovornosti. Za varnost in strokovno vodenje bo poskrbljeno.

Za prijavo je potrebno nakazati 700 evrov akontacije  na TRR SI56 0222 2001 2109 437. Prijave bomo sprejemali do zasedbe mest in najpozneje do 15. februarja 2019, zato pohitite.

Vodniki: 

 • ·         Veliša lazović – turistični vodnik,
 • ·         Matjaž Samec – planinski vodnik,
 •           Lokalni vodniki z licencami za gorsko vodenje

 

Prijave: Veliša Lazović tel. 040 749 188,   e-pošta: velisa.lazovic@rtvslo.si

O opremi in drugih potrebščinah bomo prijavljene udeležence obvestili na posebnem sestanku.

 

Druge  variante:

V primeru neugodnih sprememb cen letal in urnikov,  do dokončnega nakupa letalskih vozovnic se lahko odločimo za spremembe.  Varianta, ki je opisana v zgornjem tekstu je zelo ambiciozna, ker bomo v dveh tednih obiskali štiri otoke. Če bodo kakšne ovire se lahko odločimo za bolj sproščeno potovanje. V tem primeru se moramo odpovedati enemu od dveh najbolj atraktivnih otokov. Izbirali bi med otokoma Fogo in Santo Antao.

 1.  Varianta :
  1. Let na otok Santiago,
  2. Let  do vzhodnega otoka Maio
  3. Let do otoka Fogo
  4. Let do otoka Santiago in domov

V tej varianti bi se odpovedali obisku otoka Sao Vicente in Santo Antao ampak bi obiskali otok Maio, ki slovi po čudovitih plažah in nedotaknjeni naravi. Za razliko od otoka Sal in Boa Vista, otok Maio je je še vedno turistično slabo obiskan in deviški .Otok Maio je tudi čudovit za pohodništva. Slovi po Želvah, ki se gnezdijo na plažah, upam, da jih bomo z malo sreče videli.

 1.  Varianta:
  1. Let z nizkocenovnim Ryanair do otoka Lanzarote na Kanarskih otokih, kjer bomo ostali par dni
  2. Let  Lanzarote –  Sao Vicente,
  3. Trajekt Sao Vicente –  Santo Antao
  4. Trajekt nazaj Santo Antao – Sao Vicente
  5. Let Sao Vicente – Lanzarote
  6. Let Lanzarote   – domov.

V tej varianti bi izkoristili letalsko povezavo med kanarskimi in zelenortskimi otoki. Ne bi obiskali otokov Santiago in Fogo. Pridobitev je obisk čudovitega ognjenega otoka Lanzarote.

Scroll to Top