Planinsko društvo RTV Ljubljana v sodelovanju s Planinskim društvom Chania s Krete vabi na Planinarjenje po Kreti od sobote 8.7. do sobote 15.7. 2017.

O potovanju:

Kreto bomo obiskali v prvi polovici julija, ko še ni vrhunec turistične sezone. Poudarek bo na planinarjenju in lahkotnih sprehodih. Kopali se bomo v toplem in čistem Egejskem morju na najlepših plažah otoka kot so Falasarna, Elafonisi … Raziskovali bomo antično zgodovino in minojsko kulturo v palačah Knosos in Festos.

1. dan Odhod 8. 7. ob 11.00 uri s parkirišča med RTV in šolo v Čufarjevi ulici. Pot nas bo peljala najprej do letališča Malpensa (Milano), pristanek na letališču Heraclion (Kreta). Na letališču bomo najeli kombije za sedem dni in se napotili proti Kissamosu, kjer bo namestitev.

2. dan Po naporni poti bo drugi dan lahkotnejši. Obiskali bomo rajske plaže jugozahodnega dela otoka z rožnatim peskom. Obiskali bomo 1000 let star samostan Moni Hrysoskalitissas, ki stoji na skali visoko nad morjem. Po obalni cesti se bomo peljali mimo slikovitih vasic. Sledi prosti čas za kopanje.

3. dan Ob sedmi uri zjutraj zapustimo hotel v Kissamosu in se odpravimo do vasi Anapolis. Tam  se presedemo v terenska vozila s katerimi se bomo peljali do platoja Lagonias Tafkos na višini 1900 m. Od tod nadaljujemo pot peš proti vrhu Pachnes (2453 m), ki je za tri metre nižji od najvišje točke na Kreti Psiloritis (2456 m). Vrh se nahaja v osrčju Belih gora obkrožen z nekaj deset drugih vrhov nad 2000 m. Območje je podobno lunarni pokrajini. Vrnitev v Anapolis je predvidena okrog 16.30, kjer bomo kosili. Vrnitev v Kissamos, proste aktivnosti.

4. dan Ob sedmi uri se bomo odpravili do mesta Xiloskalo na planoti Omalos. Od Omalosa se bomo odpravili peš do vrha Gigilos. Ob 13.00 se bomo vrnili v Xiloskalo. Po enournem oddihu se bomo odpravili do planinske koče Kallergi. V koči bomo večerjali in prespali.

5. dan Planinsko kočo po zajtrku zapustimo ob sedmih zjutraj in se odpravimo na planoto Omalos, od koder gremo peš skozi sotesko Samarija navzdol do obalne vasice Agia Roumeli (*skupaj 16 km hoje). Sotesko so leta 1962 razglasili za nacionalni park tudi zato, da bi redke divje koze imenovane »kri-kri« zaščitili pred izumrtjem.  V vasici bo prosti čas za kosilo in za kopanje, nato se z ladjo zapeljemo ob obali do bližnje vasi, od koder se bomo z avtobusom odpeljali nazaj do mesta Xiloskalo, kjer smo parkirali kombije. Vrnitev v Kissamos, večerja, proste aktivnosti.

6. Dan 13.7. 2017 kopanje in prosti dan po izbiri, raziskovanje okolice.

7. dan Vožnja na južno obalo, kjer si ogledamo starodavni samostan Preveli. Okopamo se v Libijskem morju, na zanimivi plaži Preveli, kjer se reka Megalopotamos izliva v morje. Obiščemo Festos in si ogledamo čudovito ohranjeno minojsko palačo. V vasici Vori obiščemo manjši, a zanimiv muzej lokalnih običajev, v vasici Kamilari pa se sprehodimo po oljčnem nasadu do minojske grobnice (1,2 km v eno smer). Oddih si privoščimo na čudoviti plaži Matala. Nočitev: Kissamos.

8. dan Po zajtrku obiščemo odličen arheološki muzej v Heraklionu, kjer so zbrane dragocenosti od neolitika do rimskih časov, z obsežno zbirko minojske civilizacije. Južno od mesta si ogledamo največje arheološko najdišče na otoku – palačo Knosos.  Še zadnja osvežitev v morju in sledi pot proti domu. Prihod v Ljubljano 16. 7. 2017 v zgodnjih jutranjih urah.

Poleg osnovnih oblačil imejte s seboj pohodne hlače, dobro shojene pohodne čevlje, v nahrbtniku imejte tudi vetrovko, UV hitrosušeče majice, windstoper, kapo s šiltom ali klobuk, rokavice, zaščito proti soncu.

Izlet bosta organizirala Veliša Lazović in Matjaž Samec. Planinski vodnik bo  Christoforos Baladimas iz planinskega društva Chania s Krete.

Prijave do  1. 3. 2017  na e-naslov  velisa.lazovic@rtvslo.si ali matjaz.samec@telemach.net  (040/204 636).

Planinsko društvo RTV Ljubljana je izključno organizator, vsi stroški udeležencev so samoplačniški. Okvirni stroški po osebi (za prevoz do letališča in nazaj, letalo, najem kombijev za sedem dni, bivanje z zajtrkom, prispevek za vodnika) približno 700 EUR. Ne pozabite veljaven osebni dokument in zadostno količino gotovine.

Za nakup letalske karte vam lahko pomagata organizatorja ali jo lahko kupite sami.

Število prijavljenih je omejeno, pred nakupom karte se pozanimajte o prostih mestih.

S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene,  psihofizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu. Udeleženec je dolžan ves čas izleta ravnati v skladu s Častnim kodeksom slovenskih planincev (http://www.gore-ljudje.net/novosti/6006/) ter upoštevati navodila in odločitve vodnika.

Scroll to Top