Pohod na Kobariški Stol, 24. maj 2014

Odhod ob 6:30 s parkirišča med RTV in šolo, povratek v Ljubljano do 18:30.

Z avtobusom se bomo peljali skozi Idrijo, v center Kobarida, nato pa bomo z vožnjo nadaljevali  proti mejnemu prehodu Robič. V bližini vasi Staro selo bomo zapustili glavno cesto in se zapeljali do Breginja.

S parkirišča se bomo povzpeli  mimo cerkve in nadaljevali po asfaltirani cesti v smeri Stola in Muzca. Višje cesta izgubi asfaltno prevleko in nas bo mimo starega mlina pripeljala  do označenega križišča, kjer bomo nadaljevali rahlo desno (levo cerkev Marije Snežne). Cesta, ki se še naprej zmerno vzpenja, pa nas bo kmalu pripeljala do označenega razpotja, kjer se v levo odcepi markirana peš pot na Muzec. Našo pot bomo nadaljevali  v smeri Stola. Kmalu zavijemo v gozd, kjer nas steza popelje do cerkvice Svete Marjete (973 m).

Od cerkvice nadaljujemo po strmi peš poti, ki nas iz gozda hitro pripelje na razgledna travnata pobočja. Tu si bomo na kratko spočili, nato pa nadaljevali našo pot na neizrazit stranski greben, po katerem se bomo nato vse strmeje vzpenjali. Višje nas bo pot pripeljala na neoznačeno razpotje, kjer bomo nadaljevali  naravnost po neizrazitem grebenu.  Naprej se pot rahlo položi in nas pripelje na glavni greben najdaljšega grebena v Julijskih Alpah (greben je dolg okrog 30 km).

Ko bomo stopili  na greben bomo nadaljevali  desno  po zelo razglednem grebenu. Pot, ki se najprej rahlo spusti in nam nudi lepe poglede kaninski masiv, se nekajkrat za krajši čas strmo vzpne in nas po približno 15 minutah nadaljnje hoje pripelje na vrh Stola. Na vrhu bomo pomalicali in se nato po grebenu počasi spuščali proti Kobaridu. Od Breginja pa do vrha stola bomo naredili 1145 m višinske razlike.

Delno zahtevne hoje bo navzgor za cca 3 ure in lahke poti navzdol za 2 uri  in pol.

Oblecite pohodne hlače, obujte dobro shojene pohodne čevlje, v nahrbtnik pa dajte vetrovko, rezervno majico, windstoper, kapo, rokavice. Opremo prilagodite vremenski napovedi

Hrana in pijača( vsaj 2 litra) iz nahrbtnika.

Izlet bo vodil Matjaž Samec .

Prijave do srede, 21.  maja  2014  na e-naslov matjaz.samec@telemach.net  (040/204 636).

Strošek izleta je za člane PD RTV Ljubljana in za zaposlene na RTV 10€, za nečlane 15 € (strošek vključuje prevoz in organizacijo izleta).

V primeru slabega vremena pohod odpade, o čemer bodo prijavljeni obveščeni pravočasno.

Najkasneje 5 dni pred izletom je možno tudi plačilo na transakcijski račun društvam(namen: Stol, IBAN: SI56 0222 2001 2109 437). Pred plačilom se pozanimajte o prostih mestih.

S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene,  psihofizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu. Udeleženec je dolžan ves čas izleta ravnati v skladu s Častnim kodeksom slovenskih planincev (http://www.gore-ljudje.net/novosti/6006/) ter upoštevati navodila in odločitve vodnika.

Scroll to Top