Ponudba za cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu (KME)

Klopni meningoencefalitis je resna bolezen, ki jo povzroči vbod okuženega klopa in jo lahko preprečimo s cepljenjem. Slovenija se glede na verjetnost okužbe s klopnim meningoencefalitisom uvršča v sam vrh evropskih držav, strokovnjaki pa opozarjajo, da je pri nas cepljenih še vedno premalo ljudi.

Najbolj ogroženi so tisti, ki veliko časa preživijo na prostem, med njimi so tudi planinci, ki večino svojih dejavnosti izvajajo v naravi.

Raziskave v Sloveniji kažejo, da imajo lahko bolniki, ki prebolijo klopni meningoencefalitis, hude nevrološke in psihološke posledice. Utrpijo lahko posledice zaradi trajne ohromelosti, prizadetosti sluha in motenj spomina.
Najučinkovitejša zaščita pred klopnim meningencefalitisom je preventivno cepljenje. Cepivo je varno in učinkovito. Cepijo se lahko tudi otroci od enega leta naprej. Cepljenje je priporočljivo za vse, ki se gibljejo v naravi ali bivajo na endemskih območjih, še posebno je priporočljivo za otroke, ki se zaradi šolskih obveznosti zadržujejo v naravi.
Osnovno cepljenje sestoji iz treh odmerkov cepiva:
1. odmerek: kadarkoli v letu – priporočamo v hladnih zimskih mesecih;
2. odmerek: 1 do 3 mesece po prvem odmerku;
3. odmerek: 5-12 mesecev po drugem odmerku.

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu predstavlja dodaten strošek vsakemu posamezniku, zato Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana članom planinskih društev po predhodnem naročilu nudi ca. 15 % popust za en odmerek cepljenja.
Popust lahko uveljavite s člansko izkaznico PD RTV Ljubljana, iz katere je razvidno, da je plačana članarina PZS za leto 2013.

Cena posameznega cepljenja bo tako v teh dneh znašala 27 EUR za odrasle (namesto 32 EUR) in 26 EUR za otroke (namesto 31 EUR).

Na ZZV Ljubljana moramo do konca novembra 2013 poslati poimenski seznam vseh članov našega društva, ki se želijo cepiti proti klopnemu meningoencefalitisu.

Pisne prijave za cepljenje  sprejema do vključno 15. novembra 2013 Miran Muhič na e-naslov miran.muhic@uni-mb.si.

Po tem datumu bomo poslali seznam prijavljenih na ZZV Ljubljana.

Cepljenje bo potekalo med 1. in 20. decembrom 2013 v ambulanti ZZV Ljubljana, Zaloška 29,1000 Ljubljana.

Mladoletne osebe morajo priti v spremstvu staršev.

Delovni čas ambulante je od ponedeljka do četrtka od 8. do 14. ure in v petek od 8. do 13. ure.

Za obisk ambulante  se je potrebno predhodno naročiti od ponedeljka do petka od 8.00 do 11.00 na tel. št.: 586 39 18  oz. 586 39 00 (centrala).

Scroll to Top