Športno plezanje v PD RTV Ljubljana

V letošnjem letu smo v PD RTV ustanovili Športno plezalni odsek. Ker smo že pred uradno ustanovitvijo izvajali plezanje v okviru ostalih planinskih aktivnosti, se je odločitev za odsek pokazala kot zelo koristna. Člani društva redno vsak teden plezamo na umetni plezalni steni ter hodimo na plezalne dneve v Sloveniji in večdnevne plezalno-pohodniške izlete v tujino.

Od oktobra imamo rezervirano umetno plezalno steno na Škofijski gimnaziji Ljubljana, kjer z redno tedensko vadbo nabiramo potrebno moč in izkušnje za plezanje na naravnih stenah, ki največkrat poteka ob vikendih. Plezanje na umetni in naravni steni se močno razlikuje od plezanja na naravni steni, saj je v naravi potrebno imeti veliko več znanja in izkušenj ter upoštevati več dejavnikov, ki vplivajo tudi na varnost. Ker je v Sloveniji zelo pestra izbira plezališč, se lahko preizkušamo v vseh težavnostnih stopnjah in skoraj v vsakem vremenu. Največkrat ob vikendih plezamo na Primorskem, saj tudi v zimskem času tam ni premrzlo in predstavlja pravo sprostitev od megle in mraza utrujenih ljudi pozimi. V toplejših mesecih, ko je v zahodni polovici države večkrat deževno vreme, se odpeljemo na Štajersko, kjer je nekaj najlepših in najbolj priljubljenih plezališč.

V času praznikov in počitnic se odpravimo na plezanje v tujino. Že nekaj let je naš glavni cilj Paklenica na Hrvaškem. To je eno najbolj obiskanih in priljubljenih evropskih plezališč. Za nas je še posebej primerno, saj ponuja plezanje kratkih ali enoraztežajnih in daljših ali večraztežajnih smeri in kar je najbolj pomembno, smeri so vseh težavnosti. 

V letu 2014 imamo v načrtu redna tedenska plezanja na umetni steni in  plezanja ob vikendih v slovenskih plezališčih, marca bomo plezali v Napoleonici (Italija), aprila na Biokovem nad Makarsko (Hrvaška), maja v Limskem kanalu (Hrvaška) in v Dolomitih (Italija), junija pa bomo organizirali petdnevni plezalni tabor v Paklenici (Hrvaška).

V društvu smo najbolj veseli, da lahko plezamo vsi, ki si to želimo. To pomeni, da lahko vsak pride in poizkusi, ne glede na predznanje, starost, spol, … Največkrat slišimo same pozitivne odzive in večina po prvem plezanju nadaljuje z rednim plezanjem. Seveda je čas vedno omejitveni dejavnik, vendar ukvarjanje s športnim plezanjem vedno poplača vloženi trud in energijo.       

Vabim vse, ki želite preizkusiti svoje plezalne sposobnosti in se naučiti osnov plezanja, da se nam pridružite vsako sredo ob 18:00 v telovadnici Škofijske gimnazije Ljubljana/Šentvid.

Dodatne informacije dobite na lahec7@gmail.com.

Andrej Lah, načelnik odseka za športno plezanje PD RTV  Ljubljana

Scroll to Top