Rudnik Sitarjevec z Marijo 10. decembra 2022

V soboto smo se v deževnem vremenu z vlakom odpravili v Litijo. Šli smo mimo Plečnikovega spomenika padlim v 2. sv. vojni, nato mimo gradu Turn (Farbarjev grad) z znamenito sončno uro, v katerem sta delala in živela slikarka Mira Pregelj in skladatelj Peter Jereb. V Mestnem muzeju Litija smo izvedeli pestro zgodovino, rudarskega, železniškega in rečnega mesta, nato pa smo odšli v rudnik Sitarjevec, kjer so nas opremili z nepremočljivim kombinezonom, čelado s svetilko in škornji. 

Prehodili smo vhodni in glavni rov. Očarale so nas limonitne kapniške strukture, ki so jih ustvarila stoletja naravnih podzemnih procesov, kot so stalagmiti, stalaktiti, kapniške zavese in edinstvene kapniške špagete, ki na leto zrastejo do 5 cm. Srečali smo se z netopirjem ter občudovali glive. Tudi knapovska malica nas je navdušila, predvsem pa prvobitna narava rudnika.

Po ogledu rudnika so se tri najbolj vnete pohodnice odločile za pohod na vrh hriba Sitarjevec, ostali pa smo jo mahnili nazaj v mesto Litija na železniško postajo, od koder smo se veseli in polno lepih vtisov vrnili domov. 

Kljub dežju je izlet v celoti uspel, saj v rudniku ni deževalo. 

Zapisala: Marija Miklič Foto: Davor Lovinčič

EKIPA PD RTV V RUDNIKU SITARJEVEC, POD VODSTVOM MARIJE MIKLIČ
Scroll to Top