VABLJENI NA POHOD NA TOŠKO ČELO IN SV. KATARINO, V SOBOTO, 30. MARCA 2019

Dobimo se ob 8,00 uri na končni postaji mestnega potniškega prometa (obračališče) v Podutiku št. 5. Če boste prišli z lastnim vozilom, se z ljubljanske obvoznice usmerimo na izvoz Podutik, nato pa z vožnjo nadaljujemo do končne  avtobusne postaje Podutik, kjer je tudi parkirišče.

Najprej se bomo po gozdni poti povzpeli na Toško čelo – 590 m,300 višinske razlike, približno eno uro bomo hodili in se ustavili v Lovski koči (prvi žig), kjer bomo lahko naročili kavo ali čaj in zelo dober flancat. Do tod bo pot malo strma. Tu se bomo malo odpočili in pot nadaljevali proti Topolu oz. sv. Katarini 678 m do gostilne Dobnikar (drugi žig), lahko nekaj malega pojedli. Pot poteka skoraj po ravnem po makadamski cesti, skoraj brez vzponov in padcev, hoje od Toškega čela do Katarine bo slabi dve uri. Odprl se nam bo pogled na Krim in bližnje polhograjsko hribovje. Po malo daljšem počitku se bomo nato odpravili nazaj po isti poti do izhodišča. Od izhodiščne poti Podutik do sv. Katarine bomo potrebovali dobre 3 ure (brez postankov), ravno toliko pa še nazaj, torej vsega skupaj 6 ur. Možen povratek je tudi po poti od Dobnikarja do cerkve Sv. Katarine, čez Golo Brdo – Hrib do Mednega in potem na LPP, približno 2 uri. Pot pelje navzdol, vmes je en vzpon, cca 50 višinskih metrov.

S sabo vzemite pijačo, kakšen sendvič, pohodne palice, zaščito proti klopom in dobro pohodno obutev ter Urbano.

To bo naša prva pohodniška pot v okolici Ljubljane, kjer bomo načrtno zbirali žige, vsega skupaj jih bo deset. Omenjeni program pohodništva je v sklopu razgibajmo Ljubljano, ki je v organizaciji Športne zveze Ljubljana. Vsak pohodnik bo prejel kartonček, v katerega bo odtisnil žig. Ko bomo uspešno prehodili deset vrhov, bomo prejeli priznanje Športne zveze Ljubljana.

Pohod je primeren za vse starostne skupine, tudi za otroke nad 6 let.

V primeru dežja bomo pohod preložili na kasnejši čas.

Pohod bosta vodili naravovarstvenici Marija Miklič in Erika Bizilj.

Scroll to Top