2. spominski pohod po dolini Peračice, 27. december 2014.

Odhod ob 9:45 s parkirišča med RTV in šolo, povratek v Ljubljano do 16:00.

Z avtobusom se bomo peljali po avtocesti Ljubljana – Jesenice in na izvozu zavili proti Brezjam. Ob 11 uri se bomo zbrali pred gostilno Pr’ Finžgarju na Brezjah.

2. spominski pohod poteka po Poti miru, in so ga poimenovali po Ruth Podgornik Reš, ki je na tej poti nabirala kondicijo za svoje maratonske teke. Ob otvoritvi so se odločili, da bodo vsako leto v spomin na ta dogodek in v spomin na Ruth Podgornik Reš organizirali spominski pohod.

Pot bomo od parkirišča nadaljevali po kulturni krjini, ki ji daje pečat vaška arhitektura Brezij. Pot ima brezjanski del in peraški del. Ločita se pod stopnicami na spodnji terasi, pod robom Brezjanskega polja. Brezjanski del vodi nazaj na Brezje, peraški del pa se spusti do potoka Peračica in ob njem doseže njena slapova. V njuni bližini so nekoč lomili zeleni kamen, znameniti peraški tuf – kamnina iz vulkanskega pepela.

Pokrajina ob potoku je zelo zanimiva in precej nedotaknjena. Svet v okolici potoka zaradi mastne gline polzi proti potoku in površje se nenehno spreminja, Nastajajo valoviti grebeni, ki so še posebej izraziti po senožetih ob potoku in travnikih okoli vasi Peračica. Peraški tuf predstavlja oviro vodi in tako sta v kratki soteski nastala tudi peraška slapova, ki sta vredna ogleda!

Lahke hoje bo po krožni poti za 2 uri. Dolžina poti znaša 5,7 km. Pot je primerna tudi za družine z otroki.

Oblecite pohodne hlače, obujte dobro shojene pohodne čevlje, v nahrbtnik pa dajte vetrovko, rezervno majico, windstoper, kapo, rokavice, pohodne palice. Opremo prilagodite vremenski napovedi. Hrana in pijača (vsaj 1 l)  iz nahrbtnika. Priporočam topel čaj. Ob poti bomo lahko preizkušali tudi lokalne specialitete! 

Izlet bo vodil Matjaž Samec .

Prijave do četrtka, 25.  decembra  2014  na e-naslov matjaz.samec@telemach.net  (040/204 636).
Prispevek za izlet znaša 10  € za člane PD RTV Ljubljana in zaposlene na RTV SLO ter 15  € za ostale.  (strošek vključuje prevoz ). 

V primeru slabega vremena pohod odpade, o čemer bodo prijavljeni obveščeni pravočasno.

Najkasneje 2 dni pred izletom je možno tudi plačilo na transakcijski račun društva (namen: Peračica, IBAN: SI56 0222 2001 2109 437). Pred plačilom se pozanimajte o prostih mestih.

S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene,  psihofizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu. Udeleženec je dolžan ves čas izleta ravnati v skladu s Častnim kodeksom slovenskih planincev (http://www.gore-ljudje.net/novosti/6006/) ter upoštevati navodila in odločitve vodnika.

Scroll to Top