Zahodna Bosna s planinarjenjem in raftingom

Planinsko društvo RTV Ljubljana vabi na vikend pohodništvo 

PD RTV VABI V ZAHODNO BOSNO S PLANINARJENJEM IN RAFTINGOM NA UNI 

PROGRAM:  planinarjenje po gori  Osječenica, ogled slapov na reki Uni, rafting in krajši obisk mesta Bihać (2 nočitvi, med 13. 8. in 15. 8. 2021)  

Obiskali bomo najbolj zahodni del Bosne in Hercegovine in nam najbližji Unsko-sanski kanton. Glavno mesto kantona je Bihać, v njem pa so združene mestne občine Bihać, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Bužim, Cazin, Ključ, Sanski Most in Velika Kladuša. Območje je gozdnato in znano po kraških pojavih, ki na rekah ustvarjajo slapove in jezera. V bližini so znana Plitvička jezera, cilj nam je obiskati reko Uno, ki ne zaostaja po lepoti, je pa turistično manj oblegana. Obiskali bomo Bihać, osvojili bomo vrh gore Osječenica, obiskali bomo najlepše slapove Une, na najbolj atraktivnem delu reke se bomo spustili z raftingom, obiskali bomo etno vas Čardaklije in se družili z domačini. Naši vodniki bodo iz planinskega društva Plješevica. 

Načrt poti:  

Odhod v petek 13. 8. 2021 ob 15.00 uri (parkirišče Tivoli)  

1. dan:   13. 8. 2021  Prihod v Bihać, nastanitev 

Vožnja z avtobusom po stari cesti preko Črnomlja, Ogulina, do Bihaća. V Bihaću bomo predvidoma prispeli ob 19 uri. Dočakali nas bodo planinski prijatelji iz planinskega društva Plješevica iz Bihaća. Kolikor bo čas dopuščal, si bomo ogledali mesto Bihać pod strokovnim vodenjem lokalnega turističnega vodnika. Sledi pot do hotela Hajdučka česma, ki je na območju nacionalnega parka Una. Hotel je oddaljen od Bihaća 23 km. Večerja v hotelu, namestitev, nočitev. 

2. dan:  14. 08. 2021  Planinarjenje na Osječenici 

Odpravili se bomo proti gori Osječenica (1.795 m),  načrt imamo  osvojiti njen vrh. Po spustu z gore se bomo napotili proti reki Uni in bomo obiskali njene najlepše slapove. Sledi pot  do etno vasi Čardaklije. V etno vasi bo večerja z domačimi specialiteti iz tega kraja in druženje z domačini. Če bo interes se lahko za planinarjenje razdelimo v dve skupini, za osebe z manj kondicije bi organizirali manj zahtevni pohod.  

Urnik: 

Zajtrk od 7.00 do 7.45, dobili bomo tudi hrano za na pot, ob 8.00 odhod z avtobusom do izhodiščne točke za vzpon; od 9.00 vzpon, ob 12.30 vrh, postanek 45 minut, ob približno16.00 prihod do avtobusa. Ob 17.30 slapovi Štrbački buk, 19.00 piknik v etno vasi Čardaklije, 21.00 pot proti hotelu, nočitev. 

3. dan:  15. 08. 2021  Rafting na reki Uni 

Rafting na Uni je poznan predvsem po idilični naravi ter po tem, da adrenalinske navdušence nikdar ne pusti ravnodušne. Spust se prične pod 24m slapom imenovanim Štrbački buk, ki je tudi eden najlepših slapov na Balkanu.  

Urnik: 

Zajtrk ob 07.00, hotel zapustimo, ob 9.00 prihod na start raftinga na Uni, dolžina etape 12 km, predvidoma 4 ure, 13.00 cilj, kosilo, ob 15.00 pot proti Ljubljani. 

Oprema 

Oprema naj bo primerna kot za srednje zahtevne pohode po slovenskih gorstvih za dva dneva. Torej dobro shojene pohodne čevlje, superege, dve do tri hitro sušeče majice, tri bombažne, kakšen kos toplejše obleke, rezervne hlače, spodnje perilo, ne pozabite kopalke za rafting, vetrovko, pohodne palice, kapa.  

Cena: 

Na transakcijskem računu bomo zbirali denar za prevoz in nastanitev v hotelu, z zajtrkom in lunch paketom. Predvidena cena bo od 65 do 85 evrov, odvisno od števila udeležencev. Na poti bomo imeli dodatne stroške, ki bodo samoplačniški – rafting s kosilom 30 evrov, vstopnine v nacionalne parke 5 evrov, piknik večerja v etno vasi Čardaklije cca 10 evrov (odvisno je kaj naročimo, hrana bo domača iz teh krajev). Mogoče je še kakšen nepredvideni strošek do 10 evrov. Skupna cena bo 110 do 130 evrov. Planinsko društvo Plješevica nam je priskrbelo planinskega vodnika in turističnega vodnika. Vodnika sta se ponudila, da za nas skrbita brezplačno.   

Za prijavo je potrebno nakazati  70 evrov akontacije  na TRR SI56 0222 2001 2109 437 z opombo Bihać 2021. Prijave bomo sprejemali do zasedbe mest in najpozneje do 5. 8. 2021.  

Prijave: Veliša Lazović  e- naslov velisa.lazovic@rtvslo.si tel. 040 749 188 . Vodniki: vodnik na poti Veliša Lazović, planinarjenje in ostale vsebine planinski in turistični vodniki iz PD Plješevica Bihać. 

2 thoughts on “Zahodna Bosna s planinarjenjem in raftingom”

  1. MARIJA MIJA ŠVARA

    Veliša pozdravljen,
    sem že prijavljena, danes ali jutri nakažem akontacijo 70 Eur na naš račun PDRTV. Ostalo, kot razumem ali ne razumem, pa imamo s seboj ali tudi nakažemo kot drugi del na račun. Hvala. Pozdravček, Mija

Comments are closed.

Scroll to Top