Goli vrh – jezerski balkon, 24. september 2022

Planinke in planinci PD RTV in pridruženi člani – kar 18 se nas je nabralo skupaj z našim vodnikom Dragom Carjem – smo sobotno dopoldne izkoristili za vzpon na Goli vrh (1787 m) nad Jezerskim. Naš tokratni vrh se nahaja med dolinama Ravenske in Belske kočne. Bilo je hladno dopoldne, sonce se je sramežljivo skrivalo za oblakih, na odprtih predelih na poti in na vrhu pa je pihalo. Za popoldne je bil napovedan dež.  Vreme ni skalilo dobre volje med planinkami in planinci. V dolino smo se vrnili pred nevihto. Nekateri so našli tudi jurčke v gozdu.

Vzpon na jezerski balkon, kot pravijo tudi Golemu vrhu,  smo začeli na Ravenski kočni, parkirišče je plačljivo, stane 10 evrov na avto, postavili so tudi rampi. Od izhodišča vodi strma pot po gozdu do Jenkove planine (1495 m), kjer smo zavili levo in kmalu po prečenju travnika zagrizli v strmino, in po slabi uri vzpona prispeli na vrh, ki je poraščen le s travo, kar mu je dalo ime. Na vrhu je vpisna knjižica in žig. Z Golega vrha so lepi razgledi na severne stene Grintovca, Skute, Kočni, Mrzle gore, pogled seže do Storžiča, Košute, Jezerskega, ter na bližnjo Veliko Babo, pa še daleč naprej ob lepem jasnem vremenu.

Nekateri smo bili na Golem vrhu prvič, nekateri že večkrat, tudi v zimskih razmerah;  je pa to lepa tura, ki ne terja celega dneva, lahko jo kombiniraš z nabiranjem gob, lahko narediš še kakšen sprehod po Jezerskem.

Mi smo končali našo turo s tradicionalnim običajem: okrepčali smo se ob Planšarskem jezeru na Jezerskem.

Scroll to Top