Izlet na Boč (978m) in ogled velikonočnice 20. April 2013

Odhod ob 7h iz parkirišča na Čufarjevi  med RTV in šolo, povratek v Ljubljano okoli 19h.

Boč se nahaja nad Poljčanami v Krajinskem parku Boč, katerega glavni simbol je velikonočnica -Pulsatilla grandis, ki je ena najbolj znanih predstavnic slovenske flore. Ta nežna, vijolična in s srebrnimi laski odeta rožica je redka floristična znamenitost. Ekološka občutljivost jo uvršča med naše najbolj ogrožene rastlinske vrste. Svoje rastišče ima južno od planinskega doma pod cerkvijo Sv. Miklavža. Pri domu si bomo ogledali še topol, ki ima deblo široko 420 cm.

Iz izhodišča bomo šli po krožni poti na Boč, čez Babo (535m) in nato na prvi vrh po senčni poti, mimo oddajnika, nadaljevali bomo po grebenu do razglednega stolpa , ki je na drugem vrhu, dol pa preko Balunjače (ime majhne votlinice).

Po sestopu se bomo zapeljali po Dravinjski dolini do kraja Studenice, kjer leži občina Poljčane, ki je zajeta tudi v območju Nature 2000.

Zanimivosti, ki si jih bomo ogledati v Studenicah so predvsem:

cerkev Sv. Treh kraljev in samostan dominikank, ki izvira iz 13. stoletja,

muzej Studenice (ohranjena redovna obleka zadnje redovnice v tem samostanu in še kaj zanimivega),

ruševine starega gradu nad samostanom in

gozdno učno pot, ki se vije okrog samostana.

 

Po tej celoviti poti je mogoče priti še do enega naravnih biserov – izvira Toplega potoka, ki mu dajejo edinstven čar legenda ter trije slapovi, ki polnijo njegovo strugo.

Zanimiv  je tudi ogled cerkvice sv. Lucije iz zgodnjegotskega obdobja, od koder je čudovit razgled na velik del Dravinjske doline.

Pri našem vodiču Pankraciju, si lahko predhodno naročimo:

bograč z kruhom, 4€

kos kruha z naravnim čemaževim namazom, 1€.

Hrano NUJNO naročite ob prijavi.

Imamo tudi možnost pokušine regratovega sirupa, melisinega in metinega sirupa, zeliščnih čajev in likerjev (vse je naravno pridelano in izvira iz neposredne okolice).

Izlet bosta vodila  Erika Bizilj in Miran Muhič.
Prijave do četrtka, 18. Aprila 2013 sprejema Erika Bizilj (erika.bizilj@rtvslo.si, 041 327 856) ali preko spletne vloge.

Prispevek za izlet znaša za člane PD RTV Ljubljana in zaposlene na RTV, 13€ (nečlani 17€). Prispevek vključuje prevoz in ogled v Studenicah.

Dodatni popusti za člane PD RTV Ljubljana:

  • en otrok plača polno ceno izleta;
  • drugi otrok iz iste družine ima 50% popusta;
  • tretji in vsak naslednji otrok iz iste družine ima 100 % popusta (ne plača nič);
  • en starš iz iste družine plača polno ceno izleta;
  • drugi starš iz iste družine ima 50% popusta na ceno izleta.

S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene, psihofizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu. Udeleženec je dolžan ves čas izleta ravnati v skladu s Častnim kodeksom slovenskih planincev (http://www.gore-ljudje.net/novosti/6006/) ter upoštevati navodila in odločitve

Scroll to Top