Mali Grintovec 20. avgust 2022 s Carjem

Na prijetno poletno soboto, ko je sonce bolj sramežljivo razkazovalo svoje žarke iz pod oblakov in je veter prijetno hladil razgreto ozračje, v daljavi smo lahko videli tudi nevihte, poškropilo nas je tudi nekaj kapljic dežja, nas je vodnik Drago Car varno odpeljal na Mali Grintovec v Kamniško savinjske Alpe. Pohoda se nas je ob vodniku udeležilo šest planink in planinec.

Pot smo začeli v Mačah pri Preddvoru in kaj kmalu zagrizli v gozdno Mačensko pot, prečili travnik, ob tem imeli razgled na Kranj in vasi, ter se povzpeli do zavetišča Hudičev boršt. Zavetišče je obnovljeno, ima dve sobi, odprto je čez vikend in ob praznikih. Strežejo toplo hrano; nas je postregel bodoči tretješolec. Imajo pa v Borštu tudi varno zavetišče za moške, vsaj tako obljubljajo. Od zavetišča vodi pot do Doma na Kališču. To turo je izbral eden od planincev. Medtem ko smo preostali kaj kmalu, ko smo zapustili Hudičev boršt, vnovič še bolj zagrizli v hrib. Čeprav smo hodili v senci mogočnih dreves, smo se nekateri kar močno potili; povzpeli smo se do travnika, se ustavili pri lepi hiški, prijetna gorska pot nas je vodila mimo črede ovac. Na sedlu smo zgrešili smer, vsi smo narobe prebrali označbe na smerokazu in ne vede začeli hoditi vstran od Malega Grintovca, skoraj smo dosegli Srednji vrh. Dobra šola za naslednjič! Po tem zapletu smo le našli pravo smer, se okrepčali tik pod Malim Grintovcem; nato smo se spustili navzdol na Mačevsko sedlo, od tam pa čez Bašeljski vrh po širokem grebenu do Doma na Storžiču. Ta se imenuje po mogočnem Storžiču, ki smo ga na tem delu poti kar nekaj časa občudovali, se spominjali njegovega obiska, nekateri pa še načrtovali vzpon nanj. Od doma je sledil sestop do Mač.

Kot je zapisal v vabilu naš vodnik Drago, je sama pot tehnično nezahtevna, terja pa nekaj kondicije. V zameno za trud pa pohodniku ponuja zelo lepe razglede na vse strani. Premagali smo približno 1200 višinskih metrov in 20 kilometrov. Z vsemi postanki smo hodili približno 9 ur. Bila je prijetna, umirjena tura, v slogu našega vodnika Draga Carja.

Zapisala: Nataša Lang

Scroll to Top