PD RTV vabi na Olševo (1929m), v soboto 10. septembra 2022

Olševa je grebenska gora v Mežiško – Solčavskih Karavankah ob meji z Avstrijo. Poleg glavnega vrha 1929m visoke Govce, so v 5km dolgem grebenu še vrhovi Obel kamen ter Gladki in Lepi vrh. Pod vrhom Oblega kamna se nahaja kamenodobno arheološko nahajališče Potočka zijalka.

Zapeljali se bomo v Solčavo in z vožnjo nadaljevali do izhodišča naše poti v Poddolševi, med Sv. Duhom in Turistično kmetijo Rogar. Pot nas bo vodila po kolovozu in stezi do državne meje, kjer se bomo usmerili proti Potočki zijalki. Od Potočke zijalke nadaljujemo po markirani poti proti najvišjemu vrhu Govci, kjer se ponovno pričnemo strmo vzpenjati. Sledi prečenje strmih pobočij Olševe, na bolj izpostavljenih delih pa nam je v pomoč tudi nekaj jeklenic.  Vračali se bomo po poti pristopa in ob ugodnih vremenskih pogojih predvidoma obiskali še sosednji Obel Kamen. Pot je na nekaterih delih zahtevna saj prečimo strmo pobočje. Pri prečenju izpostavljenih mest, kjer bo nevarnost padajočega kamenja  bomo uporabili čelade. Za vzpon in povratek bomo ob zmerni hoji s počitki potrebovali približno 6 ur in premagali okoli 700m višinske razlike. Pot je primerna za gornike z zmerno kondicijo, vajenih izpostavljenih poti in uporabe jeklenic.

Zbor: soboto 10.9. ob 6:00 uri na parkirišču pri Hali Tivoli.    Povratek: v poznih popoldanskih urah.  Prevoz: kombi 
Strošek prevoza in organizacije je 10 eur za člane, pridružene člane PD RTV in zaposlene na RTV. Za ostale udelešence znaša prispevek 15 eur. Prijave do četrtka 8. septembra 2022, oziroma zapolnitve prostih mest.                                                                                                                                                       

Ne pozabite na zaščito proti soncu , pohodne palice in rezervna oblačila. S seboj imejte dovolj pijače. Prehrana iz nahrbtnika .    Obvezna je primerna obutev za visokogorje, priporočena uporaba čelade. Opremo prilagodite  vremenski napovedi.  V primeru slabega vremena pohod odpade, o čemer bodo prijavljeni pravočasno obveščeni.   S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene,  psihofizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu.   Udeleženec je dolžan ves čas izleta ravnati v skladu s Častnim kodeksom slovenskih planincev  (http://www.gore-ljudje.net/novosti/6006/) upoštevati navodila in odločitve vodnika, ter je član PZS.   

Vodnik:  Marko Gale s pomočnikom  Prijave in dodatne informacije: Marko Gale, tel. 041 545 291,    Lepo vabljeni!   

Scroll to Top