Naravovarstven pohod po Kozjanskem parku

izlet bo v soboto 10.5.2014.

Odhod ob 8:00 s parkirišča med RTV in šolo, povratek v Ljubljano do  19:00. Današnja 

Kozjanski park je obsežno območje regijsko značilnih ekosistemov in neokrnjene narave, velik je 206 km², s statusom regijskega parka. Spoznavati ga začnemo v Podsredi na trgu, kjer  v tihoti samevajo trške hiše z bogatimi klasicističnimi portali, ki tvorijo »fasadni« plašč trga, zaključuje ga cerkev sv. Janeza Krstnika z dominantnim zvonikom, starim mlinom ob Bistrici, s prangerjem. Strokovni delavec parka nam bo razložil glavne značilnosti parka, potem si bomo ogledali 15 minutno multivizijsko predstavitev Kozjanskega parka. Sledi ogled in razlaga delovanja rastlinske čistilne naprave. Pohod bomo nadaljevali proti gradu Podsreda, ki si ga bomo pod vodstvom ogledali. Pohod nadaljujemo do ekološke kmetije, kjer bo čas za malico.

Čez travnike se bomo sprehodili do stare domačije, kjer je kolekcijski sadovnjak s starimi vrstami visokodebelnih travniških jabolk in hrušk in enkratnim hotelom za žuželke – samotarske čebele dišavke, ki so že začele s skrbjo za svoj naraščaj. Ter seveda pridno oprašujejo vse kar v tem času cveti. Ta vrvež si lahko ogledamo na razdalji 5 cm, ker čebele nimajo žela. 

Pohod nadaljujemo do Vetrnika (709 m) , kjer je trdo življenje tukajšnjih kmetov ustvarilo enega najlepših habitatov  –  hribovske suhe travnike

Za konec si oko spočijemo ob čudovitem pogledu po vsej kozjanski pokrajini.

Hoje predvidoma bo približno 5 ur.

Obvezna oprema: dobro shojeni pohodni čevlji, pohodne palice, nahrbtnik, rezervna majica, sončna očala, sredstvo proti klopom, krema z zaščitnim faktorjem, pulover, čokolada in vsaj 2 litra tekočine.

Hrana iz nahrbtnika ali po naročilu na ekološki kmetiji.

Izlet bo vodila Erika Bizilj.

Prijavite se do četrtka, 8. maja 2014do 11h na e-naslov erika.bizilj@rtvslo.si ali (041 327 856) ali preko spletne strani http://pdrtv.si/.

Prispevek za izlet znaša 13 € za člane PD RTV Ljubljana in zaposlene na RTV SLO ter 18 € za ostale (prispevek vključuje prevoz z avtobusom in prispevek za strokovno vodenje po parku).

Najkasneje 3 dni pred izletom je možno tudi plačilo na TRR društva (PD RTV Ljubljana, Tavčarjeva 17, 1000 Ljubljana, TRR / IBAN: SI56 0222 2001 2109 437; namen: Kozjanski park 2014). Pred plačilom se pozanimajte o prostih mestih.

S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene,  psihofizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu. Udeleženec je dolžan ves čas izleta ravnati v skladu s Častnim kodeksom slovenskih planincev (http://www.gore-ljudje.net/novosti/6006/) ter upoštevati navodila in odločitve vodnika.

 

Scroll to Top