PD RTV Ljubljana vabi na predavanji

MONGOLIJA, 13. februar, Miro Štebe

CAMINO…, 5. marec, Franceska Žumer

  • MONGOLIJA, predaval bo Miro Štebe v torek, 13. februarja ob 15.00 uri, v sejni sobi TVS.

Zberemo se ob 14.45 v avli Televizije Slovenija.

Miro Štebe je naš kolega, najprej je delal na Radiu Slovenija, potem na  Televiziji Slovenija…. alpinist, svetovni popotnik, avtor knjige Preizkušnje. V knjigi je opisal svoje izkušnje in preizkušnje v času alpinizma in neštetih odprav.

Mongolija, dežela  v kateri živi več konj kot ljudi, se je v zgodovino zapisala kot domovina enega najuspešnejših in najbolj zloglasnih osvajalcev srednjevaškega sveta Džingis kana.  Na njenih neskončnih travnatih planjavah se je čas tako rekoč ustavil v času, ko je začel Džingis kan zbirati svoje horde za osvajalske pohode. Številni Mongoli kot nomadi še vedno živijo v šotorih – gerih, ob svojih  ogromnih čredah konj, drobnice, jakov in jelenov. Ohranili so običaje svojih prednikov, med drugim naadam, slikovit festival, med katerim se pomerijo v jahanju, rokoborbah in streljanju z loki. Dežela je še vedno posejana s številnimi budističnimi samostani, v njej pa skoraj ni cest in njeno odkrivanje v terenskih vozilih ter na hrbtih konj in kamel je res svojevrstna pustolovščina. Ob tem pa dežela Mongolov skriva nešteto naravnih lepot in zanimivosti, od sipin puščave Gobi, kjer se še zibajo karavane dvogrbih kamel, do plamtečih pečin, med katerimi znanstveniki še vedno odkrivajo nove in nove vrste okamenin dinozavrov. Tam so tudi slikovita jezera in slapovi pa tudi hribi.

  • CAMINO, predavala bo Franceska Žumer v torek, 5. marca ob 15.00 uri, v sejni sobi TVS.

Zberemo se ob 14.45 v avli Televizije Slovenija.

Franceska Žumer je bila šolska knjižničarka v Cerkljah na Gorenjskem, Preddvoru, Gimnaziji Kranj in zadnjih 25 let na OŠ Poljane v Ljubljani. Njene velike  ljubezni so otroci, knjige, branje, pisanje, v prostem času ekologija, potovanja, hoja in predvsem hribi, je tudi članica PD RTV. Ima  dva sinova in štiri vnuke, skupaj s pokojnim možem pa sta od leta 2008 prehodila 16 različnih španskih Jakobovih poti, mož 24, od doma je šel peš tudi v Rim, Medžugorje in Čenstohovo. Sama ali s prijatelji je prehodila tudi vse veje slovenske Jakobove poti, nekatere večkrat.

Lepo vabljeni…., ne pozabite pa na zbor PD RTV v petek, 16.februarja ob 17.00 uri pri Lazarju!

Scroll to Top