Planinarjenje po Karpatih

Planinsko društvo RTV Ljubljana v sodelovanju s

Planinskim klubom Vukan iz Požarevca

vabi na

Planinarjenje po Karpatih

(Srbija in Romunija)

od sobote 4.7. do sobote 11. 7. 2020

O potovanju:

Upamo, da bo Korona virus v začetku julija že grd spomin in v našem društvu se pripravljamo na nove dogodivščine. Tokrat se odpravljamo v romunske Karpate. Obiskali bomo tudi delček podaljška Karpatov na srbski strani s čudovitimi razgledi na Đerdapsko sotesko in Donavo.

Karpatske planine se v velikem loku raztezajo po več državah: od Češke in Slovaške na severozahodu vse do Romunije in Srbije na jugovzhodu. Delimo jih na Zahodne Karpate in Južne Karpate ali kot jim pravijo Transilvanske Alpe. Gorovje se nadaljuje skozi vzhodno Srbijo in zavija v Bolgarijo, kjer se imenuje Balkan. Torej gorska veriga se razteza od Češke pa vse do Črnega morja in tvori enotno Karpatsko-Balkansko gorovje.  Skozi mogočno verigo je izdolbla svojo pot reka Donava.

Nemogoče je določiti, kateri del Karpatov je najlepši. Tokrat bomo obiskali Južne Karpate ali kakor jih še imenujejo Transilvanske Alpe in gorovja v nacionalnemu parku Retezat. Nacionalni park Retezat je prvi nacionalni park v Romuniji, za katerega je bil proglašen leta 1935. Romuni so zelo ponosni na ta nacionalni park in po številnih mnenjih, je najlepši v Romuniji. V parku je zelo veliko število ledeniških jezer, vključujoč jezero Bukura (Lacul Bucura), ki se nahaja na višini 2040 mnv in je največje ledeniško jezero v Romuniji. Najvišji vrh, ki ga bomo osvojili Peleaga, je le 35 metrov nižji od najvišjega romunskega vrha Moldoveanu.

Image result for đerdapska klisura

 Spletne strani, ki vas bodo zagotovo prepričali za vdeležbo:

http://www.trekking-serbia.com/sr/blog/np-retezat-vrhovi-retezat-2485-mnv-i-peleaga-2509-mnv-rumunija.html

https://www.tripadvisor.rs/Attraction_Review-g3396823-d12204346-Reviews-Parcul_National_Retezat-Rausor_Hunedoara_County_Western_Romania_Transylvania.html

1.     dan (sobota, 4. 7. 2020)

Odhod 4. 7. v zgodnjih jutranjih urah. Po avtocesti preko Zagreba in Beograda se peljemo proti Požarevcu, ki je sedež Braničevskega območja. Popoldne, okoli 15.00, je predviden prihod v Požarevac. Tu se nam pridruži planinski lokalni vodič za pot in planinarjenje po Karpatih. Obiskali bomo arheološko nahajališče Viminacijum (glavno mesto rimske province Gornje Mezije).

Aktivnosti: odhod s parkirišča Tivoli ob 6.00 uri, postanki po dogovoru, malica s seboj, kosilo v Požarevcu, namestitev v hotelu, večerja in nočitev v Požarevcu.

2.     dan (nedelja, 5. 7. 2020)

Na pot se bomo podali po Đerdapski magistrali proti najlepši soteski Evrope (Iron Gates), sledi vzpon na najlepše vrhove Đerdapa. Vožnje je okoli 150 km. Počitek bomo izkoristili za obisk Golubačke trdnjave. Peljemo se do vznožja pogorja Miroč. Sledi vzpon na vrhova Mali Štrbac 632 mnv in Veliki Štrbac 768 mnv. Najlepši razgled na sotesko je prav s teh vrhov. Planinska pot je dolga približno 18 km in je del nacionalnega parka Đerdap. Planinci se razdelimo v dve skupini. Lažja pot je pot na Mali Štrbac, ki se od razgledne plošče (vidikovac Ploča) spušča do magistrale. Po prihodu skupine z Velikega Štrbca se znova vsi zberemo in se s kombiji peljemo do mesta Kladovo. Nočitev v hotelu “Aqvastar Denube”.

Aktivnosti: zajtrk v hotelu, priprave za treking, odhod ob 8.00, treking, kosilo v enem od gostišč ob poti, namestitev v hotelu, večerja, nočitev.

3.     dan (ponedeljek, 6. 7. 2020)

Zjutraj se preko mejnega prehoda Đerdap v eni uri pripeljemo do toplic Herkulane. Sledi vzpon na vrh Domogled 1105mnv. Pot je dolga okoli 17 km. Po zaključku planinarjenja sledi namestitev in nočitev v enem izmed hotelov.

Aktivnosti: zajtrk v hotelu, odhod ob 8.00, treking, kosilo v enem od gostišč ob poti, namestitev v hotelu, večerja, nočitev.

4.     dan (torek, 7. 7. 2020)

Potovanje proti mestu Caransebes in turističnem mestu Raušor. Pot je dolga okoli 150 km. Namestitev in počitek ter uživanje v občudovanja vrednih karpatskih čarih.

Aktivnosti: zajtrk v hotelu, odhod ob 8.00, lažji sprehodi, kosilo v enem od gostišč ob poti, namestitev v hotelu, večerja, nočitev.

5.     dan (sreda, 8. 7. 2020)

Vzpon na Retezat 2485 mnv. Izhodišče iz mesta Raušor. Pot do vrha je dolga 12 km z višinsko razliko 1300 m. Predvideni čas 4,5 ure do vrha in 3,5 ure navzdol.  Planinska pot je krožna, sodi v kategorijo srednje težkih poti, je del nacionalnega parka Retezat. Nočitev v mestu Raušor. Planinci brez kondicije zagotovo ne bodo prikrajšani, organizirani bodo lažji sprehodi do ledeniških jezer in slapov po rezervatu Științifică Gemenele.

Aktivnosti: start v zgodnjih jutranjih urah, treking, lunch paket, večerja v hotelu, nočitev.

6.     dan (četrtek, 9. 7. 2020)

Vzpon na vrh Peleaga 2509 mnv. V zgodnjih jutranjih urah  se z vozili pripeljemo do kampa Carnik, kjer bo izhodišče za vzpon na vrh Peleaga. Pot navzgor se v spodnjem delu prekriva s potjo povratka, v zgornjem delu je pa krožna. Vzpnemo se na prevoj Bukura, od koder je čudovit razgled na številna ledeniška jezera. Vzpon na vrh in spust po drugi strani gore. Pot do vrha je okrog  10 km z 1400 m vzpona. Predvideni čas 3,5 ure do vrha in 2,5 ure navzdol. Sodi v  kategorijo srednje težkih poti. Povratek do Raušora in nočitev.

Aktivnosti: start v zgodnjih jutranjih urah, treking, lunch paket, večerja v hotelu, nočitev.

7.     dan (petek, 10. 7. 2020)

Potovanje od Raušora do mesta Potoc in prehod dela kanjona Nere. Potovanje poteka preko mest Caransebes in Rešita do vasi Potoc. Približno 200 km vožnje. Od tod vstopamo v kanjon reke Nere in s tem v nacionalni park Nera-Beušnica. Pot je dolga okoli 5 km in je zelo zanimiva. Videli bomo številne slapove, kaskade in tolmune. Namestitev in nočitev v eni od okoliških vasic.

Aktivnosti: zajtrk, start okrog 8.00, lunch paket ali kosilo v enem od gostišč ob poti, treking po soteski, večerja, nočitev.

8.     dan (sobota, 11. 7. 2020)

Povratek v Slovenijo: Preko mejnega prehoda Kaluđerovo vstopamo v Srbijo. Prečkali bomo nacionalni park Deliblatska peščara in s krajšimi postanki nadaljujemo pot preko Bele Crkve, Kovina in Smedereva,od koder se priključimo na avtocesto proti Beogradu. Tu se poslovimo od lokalnega vodiča in nadaljujemo pot proti Ljubljani.

Poleg osnovnih oblačil imejte s seboj pohodne hlače, dobro shojene pohodne čevlje, vetrovko, UV hitrosušeče majice, windstoper, kapo s šildom ali klobuk, rokavice, zaščito proti soncu.

Izlet bosta vodila:

·        Veliša Lazović, turistični vodnik.

·        Zoran Pavlović, planinski vodnik z licenco (matična številka 391, Planinarski savez Srbije, UIAA).

Prijave do 31. 3. 2020 na e-naslov velisa.lazovic@rtvslo.si ali na tel. št. +386 40 749 188.

Organizator potovanja je planinsko društvo RTV Ljubljana. Planinska društva so nepridobitna in cena bo polna stroškovna. Na TRR društva bomo zbirali le denar za storitve, ki jih moramo plačati vnaprej ali na poti (najem kombijev, cestnine, gorivo, varščine za namestitve …), vsi ostali stroški bodo samoplačniški na poti. Okvirni stroški po osebi (za prevoz, najem kombijev za osem dni, bivanje z zajtrkom, prispevek za vodnika) približno 320 do 350 EUR, odvisno od okoliščin in števila udeležencev. Natančno ceno bomo sporočili pred odhodom.

Ne pozabite na veljaven osebni dokument in zadostno količino gotovine.

Plačilo 100€ ob prijavi na TRR SI56 0222 2001 2109 437.

Prijave bomo sprejemali do zasedbe mest oz. najpozneje en teden po razglasitvi konca epidemije, zato pohitite. Če se epidemija zavleče bo potovanje odpovedano in bo denar vrnjen, možnost je, da se bomo zmenili za drugi datum.

S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene, psihofizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu. Udeleženec je dolžan ves čas izleta ravnati v skladu s Častnim kodeksom slovenskih planincev (http://www.gore-ljudje.net/novosti/6006/) ter upoštevati navodila in odločitve vodnika.

Scroll to Top