PRAZNOVANJE PD RTV

Planinci PD RTV v teh dneh praznujemo. Velikonočni prazniki so za nami, drugačni kot običajno, v ožjem krogu, tudi brez planinskih doživetij. Virus je globoko zarezal v svet in tudi v naša življenja. Kdo bi si mislil, da bo Krvavica v začetku marca zadnja tura PD RTV, zdaj pa smo že sredi aprila. Potem smo še naredile eno turo po zaslugi naše planinske rožice, tik pred omejitvijo v okvir občine. To je bila še zasnežena, čarobno sončna Menina planina. Zdaj pa smo omejeni na domač hrib, ki nas vedno zvesto pričaka s svojimi samotnimi stezicami.

PD RTV v teh dneh praznuje 50 let delovanja. Lepo obdobje je to. S hvaležnostjo se spominjamo začetnikov delovanja našega društva in mnogih, s katerimi smo se dobro ali le bežno poznali, pa so veliko doprinesli k delovanju PD RTV. Pa naj so bili v vlogi predsednika, vodnika, markacista ali varuha gorske narave. Kakšno vlogo za planinstvo imajo naši kolegi s pripravo radijskih in televizijskih oddaj, od novinarjev, do režiserjev, scenaristv, tehnikov… Naši novinarji in tehniki so pripravili prvi prenos s Triglava že leta 1963. Potem še mnoge s Triglava in drugih slovensih vrhov. Ponosni smo na naše tehnike, ki so zagotovili zveze in javljanja iz Himalaje, tudi 13.5.1979 so bili radijci del zmagovite odprave, ki je osvojila Mont Everest.

Branko Krebs in naši planinci so ob 40 letnici delovanja pripravili krasen zbornik s pregledom delovanja PD RTV v tem obdobju, za kar jim gre posebna zahvala. Po zaslugi sedanjega vodstva PD RTV in še posebej vseh vodnikov ter organizatorjev, spoznavamo naše slovenske gore, gorovja bivše skupne domovine,  gore po Evropi in še dalj, do Zelenortskih otokov, Ekvadorja in Galapagosa.

Hvala vsem za vse, še bomo hodili, se družili in uživali v neokrnjeni naravi…

Liljana Drevenšek

Scroll to Top