Planinarjenje po najlepših gorah in pokrajinah vzhodne Srbije, od sobote 1. 7. do sobote 8. 7. 2023

Planinsko društvo RTV Ljubljana v sodelovanju s

Planinskim klubom Vukan iz Požarevca

vabi članstvo na

Planinarjenje po  najlepših gorah in pokrajinah vzhodne Srbije

od sobote 1. 7. do sobote 8. 7. 2023.

Gorstva so edinstveno naravno bogastvo Srbije, ki se ponašajo z gorskimi jezeri in slapovi, gostimi gozdovi, pašniki in smučišči ter s petnajstimi vrhovi, ki presegajo 2000 metrov višine. Nam najbolj znane srbske gore so Kopaonik, Tara, Zlatibor in Stara planina. Enako edinstvena, še neodkrita in nedotaknjena narava krasi številne druge gore, nekatere izmed teh bomo obiskali na našem planinarjenju.

Tokrat bomo obiskali vzhodni del Srbije, gorovje, ki je del Karpatsko-balkanskega gorovja in se razteza od Poljske, Slovaške, Romunije, Srbije in Bolgarije do Črnega Morja. Gorska veriga je mlada z raznoliko geološko strukturo, delno je podobna slovenskim goram, torej apnenčasta, delno granitna in kar je za gospodarstvo zelo pomembno, oplemenitena s pomembnim rudnim bogastvom. Videli bomo tudi ogromne izkope rude bakra.

Planinarjenja nam ne bo manjkalo. V organizaciji ne bomo pozabili na osebe s slabšo kondicijo, tako bomo za vsak dan potovanja organizirali, nič manj, zanimiv program, tudi za njih. Za to skupino v objavi še nimamo natančen načrt.

1. dan (sobota, 1. 7. 2023)

V zgodnjih jutranjih urah se bomo odpravili na pot Ljubljana-Beograd-Požarevac. Sledi obisk

Rimskega mesta Viminacium in ogled mesta Požarevac. Viminacium je arheološko nahajališče v bližini strare vasi Kostolac, 15 km od Požarevca. Nekoč pomembno rimsko mesto je leta 441 doživelo razdejanje s strani Hunov, od katerega se ni opomoglo. Mesto je nekoliko obnovljeno za časa Justinijana leta 535, ki je imelo vlogo obmejne postojanke. Na območju tega mesta je odkopano 14.000 grobov, odkrito je 50.000 različnih predmetov, od tega 1000 zlatih. Vsi artefakti se hranijo v narodnem muzeju v Beogradu in Požarevcu. Kuriozitet je, da je v neposredni bližini carskega mavzoleja odkrito okostje mamuta. Tako je v bližini narejen tudi »Mamutski park« z ostanki še štirih okostij mamutov.

Hrana za pot (poskrbite sami), večerja in nočitev v Požarevcu.

2. dan (nedelja, 2. 7. 2023)

Po zajtrku sledi vožnja do Gornjačke klisure (50 km). Vzpeli se bomo na vrhove Veliki Vukan 825 mnv in Mali Vukan 752 mnv. Z vrhov se bomo spustili do srednjeveškega samostana Gornjak iz 14. stoletja. Pot je dolga 14 km, s 700 m višinske razlike. V glavnem je steza gozdna, manjši del poti predstavljajo jase in kamniti kraški teren. Na stezi ni izvirov vode. Nočitev v  gostilni in hotelu  Gornjak, v kateri je nekoč znani srbski pesnik Đura Jakšić napisal ene od najlepših pesmi.

Zajtrk v hotelu,  lunch paket, večerja v gostilni. Oprema pohodniška, z zadostno količino vode.

3. dan (ponedeljek, 3. 7. 2023)

Potovanje od Gornjačke soteske proti vzhodu in mestu Bor (100 km). Prihod do prevoja Cepe od koder bo štart na vzpon na goro Veliki Krš 1148 m. Vrnitev na prevoj Cepe in vožnja do planinskega doma na gori Stol. Vzpon na Borski Stol 1156 m. Vrnitev in oddih v domu na Stolu. Prva pot je dolga 7km, s 350 m vzpona, druga pot 5 km z 250 m vzpona. Nočitev v okolici ali v mestu Bor.

Zajtrk v hotelu, lunch paket, pohodniška oprema, zadostna količina vode, večerja v novi namestitvi.

4. dan (torek, 4. 7. 2023)

Po zajtrku zapuščamo hotel, sledi polurna vožnja do vasi Zlot. Na tem mestu je vhod v Lazarjevo sotesko. Na vhodu je mogoče obiskati Lazarjevo jamo. Za obisk se je potrebno vnaprej javiti. Po poti skozi sotesko bomo prišli do domačije Mustecić, kjer se bomo v naravnem ambientu spočili in kosili v etno kuhinji tega kraja. Po kosilu sledi spust do vasi Zlot. Pot je dolga 19km, z 900 m vzpona. Večerja in nočitev v vasi Zlot ali v motelu Balašević.

Zajtrk v hotelu, pohodniška oprema, zadostna količina vode, energetski prigrizek, kosilo v domačiji Mistecić, večerja v hotelu.

5. dan (sreda, 5. 7. 2023)

Odvisno od mesta, kjer bomo prespali, sledi krajša vožnja do izhodišča za vzpon na planino Rtanj, separacija Mirovo. Sledi vzpon na planino Rtanj i njen najviši vrh Šiljak 1565 m. Steza je večinoma gozdna, le zadnjih pol ure do vrha je teren odprt. Planina Rtanj je osamelec, s pravilno piramidasto obliko. Verjamejo, da je gora mistična in oddaja skrivnostno energijo. Gora je simbol planinske zveze Srbije in je priljubljena za treninge športnikov. Pogosto jo je obiskoval igralec tenisa, Novak Đoković. Pot je dolga 14km, s 1200 m vzpona. Na stezi ni vode. Nočitev v motelu Balašević ali nekje v okolici.

Zajtrk v hotelu, lunch paket, zadostna količina vode, pohodna oprema, večerja v hotelu.

6. dan (četrtek, 6. 7. 2023)

Od vznožja Rtnja nas pot vodi do Babinog zoba na Stari planini čez mesto Zaječar. Babin zob je na nadmorski višini 1600 metrov in bo izhodišče za najvišji vrh Midžor 2169 mnv. Razdelili se bomo v dve skupini, skupina s slabšo kondicijo se bo napotila do Žarkove Čuke, od koder se razteza odličen pogled na Midžor in Babin zob. Takoj na začetku je izvir s pitno vodo. Vrh Midžor je na meji med Srbijo in Bolgarijo od koder se razteza čudovit razgled na Bolgarsko in Srbsko stran. Nočitev v hotelu na Babinom zobu ali v mestu Pirot. Pirot je znan po gumarski industriji Tigar Pirot, pirotskih preprogah, pirotskim ovčjim sirom in po zelo dobri etno hrani, ki so jo odkrili tudi Bolgari, tako da so pogosti obiskovalci Pirota. Sofija je od Pirota po novi avto cesti oddaljena le 80 km. Obiskali bomo najbolj znano restavracijo z etno hrano »Kod Piroćanca«.

Zajtrk v hotelu, lunch paket ali v restavracijah na Babinom zubu, zadostna količina vode, pohodna oprema, večerja v hotelu.

7.dan (petek, 7. 7. 2023)

Kratko potovanje do Zvonačke banje. Močnejša skupina se vzpenja na Asenovo Kale 1033 mnv. Steza je dolga 9 km, z 450 m vzpona. Druga skupina bo obiskala samostan Sukovo, samostan  Poganovo in kanjon Jerme. Po dveh urah se dobimo v eni od lokalnih restavracij. Predel je izredno lep, je zaščiten kot naravni rezervat. Nočitev v Pirotu ali Nišu.

Zajtrk v hotelu, pohodniška oprema, zadostna količina vode, energetski prigrizek, kosilo v lokalni restavraciji, večerja v hotelu.

8. dan (sobota, 8. 7. 2023)

Povratek v Slovenijo s postankom v Beogradu.

Potovanje bosta  vodila:

  • Veliša Lazović, turistični vodnik z licenco TV 1289.
  • Zoran Pavlović, planinski vodnik z licenco (matična številka 391, Planinarski savez Srbije, UIAA).

Prijave na e-naslov velisa.lazovic@rtvslo.si ali natel. št. +386 40 749 188.

Organizator potovanja je planinsko društvo RTV Ljubljana. Planinska društva so nepridobitna, cena bo polna stroškovna. Na TRR društva bomo zbirali le denar za storitve, ki jih moramo plačati vnaprej ali na poti (najem kombijev, cestnine, gorivo, varščine za namestitve …), vsi ostali stroški bodo samoplačniški na poti. Okvirni stroški po osebi (za prevoz, najem kombijev za osem dni, bivanje z zajtrkom, prispevek za vodnika) do 400 EUR, odvisno od okoliščin in števila udeležencev. Natančno ceno bomo sporočili pred odhodom.

Ne pozabite na veljaven osebni dokument in zadostno količino gotovine.

Plačilo 100 € ob prijavi na TRR SI56 0222 2001 2109 437.

Prijave bomo sprejemali do zasedbe mest, zato pohitite.

S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene, psihofizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu. Udeleženec je dolžan ves čas izleta ravnati v skladu s Častnim kodeksom slovenskih planincev (http://www.gore-ljudje.net/novosti/6006/) ter upoštevati navodila in odločitve vodnika.

Organizator  udeležence izleta obvešča, da  ne zagotavlja izpolnjevanja pogojev za opravljanje dejavnosti organizatorja potovanja iz 32. člena Zakona o spodbujanju razvoja turizma ZSpo-1  (Uradni list RS, št. 13/18). Potovanje je v skladu z zakonom o športu (Uradni list RS, št. 29/17, 21/18 – ZNOrg, 82/20 in 3/22 – ZDeb)  iz 6 člena, četrti odstavek.

Scroll to Top