Planinsko društvo RTV LJubljana v sodelovanju s Planinskim društvom Vukan iz Požarevca vabi svoje člane na planinarjenje po Karpatih

(Srbija in Romunija)

od četrtka 30.6. do četrtka 7. 7. 2022

Planinarjenje po Romunskih Karpatih smo načrtovali že leta 2020, vendar ga zaradi epidemije ni bilo mogoče realizirati. Z upanjem, da bo tokrat epidemije konec, se optimistično podajamo na to pot. Obiskali bomo tudi delček Karpatske verige na srbski strani s čudovitimi razgledi na Đerdapsko sotesko in Donavo. 

Karpati se v velikem loku raztezajo po več državah: od Češke in Slovaške na severozahodu vse do Romunije in Srbije na jugovzhodu. Gorovje se nadaljuje skozi vzhodno Srbijo in zavija v Bolgarijo, kjer se ista gorska veriga imenuje Balkan. Gorska veriga se torej razteza od Češke pa vse do Črnega morja in tvori enotno Karpatsko-Balkansko gorovje. Skozi to mogočno verigo je reka Donava izdolbla svojo pot.

Nemogoče je določiti, kateri del Karpatov je najlepši. Tokrat bomo obiskali Južne Karpate ali kakor jih še imenujejo Transilvanske Alpe in gorovja v nacionalnem parku Retezat. Nacionalni park Retezat je prvi nacionalni park v Romuniji (od leta 1935). Romuni so nanj zelo ponosni in je po mnenju mnogih najlepši v Romuniji. V parku je veliko število ledeniških jezer, vključujoč jezero Bukura (Lacul Bucura), ki se nahaja na višini 2040 mnv in je največje ledeniško jezero v Romuniji. Najvišji vrh, ki ga bomo osvojili Peleaga, je le 35 metrov nižji od najvišjega romunskega vrha Moldoveanu.

 1. 1.dan (četrtek, 30. 6. 2022)

Odhod 30. 6. v popoldanskem času. S kombijema se po avtocesti preko Zagreba in Beograda peljemo proti Požarevcu, ki je sedež Braničevskega območja. Predviden prihod v Požarevac je okoli 21.00 uri, ko nas bo pozdravil naš lokalni planinski vodnik ter nam bo podal napotke za naslednji dan.

Aktivnosti: odhod s parkirišča Tivoli ob 15.00 uri, postanki po dogovoru, malica s seboj, če ne bo prepozno, večerja v Požarevcu, nočitev v hotelu.

 • 2. dan (petek  1. 7. 2022)

Na pot se bomo podali po Đerdapski magistrali proti najlepši soteski Evrope (Iron Gates), sledi vzpon na najlepše vrhove Đerdapa. Vožnje je okoli 150 km. Počitek bomo izkoristili za obisk Golubačke trdnjave. Peljemo se do vznožja pogorja Miroč. Sledi vzpon na vrhova Mali Štrbac 632 mnv in Veliki Štrbac 768 mnv. Najlepši razgled na sotesko je prav s teh vrhov. Planinska pot je dolga približno 18 km in je del nacionalnega parka Đerdap. Planinci se razdelimo v dve skupini. Lažja pot je pot na Mali Štrbac, ki se od razgledne plošče (vidikovac Ploča) spušča do magistralne ceste. Po prihodu skupine z Velikega Štrbca se znova zberemo in se s kombiji peljemo do mesta Kladovo. Nočitev v hotelu “Aqvastar Denube”.

Aktivnosti: zajtrk v hotelu, priprave za treking, odhod ob 8.00, treking, lunch paket, namestitev v hotelu v Kladovu, večerja, nočitev.

 • 3. dan (sobota 2. 7. 2022)

Po zajtrku se odpravimo proti hidroelektrarni Đerdap. Jez na reki je obenem most in mejni prehod med Romunijo in Srbijo. Izkoristili bomo čas za vodeni ogled hidroeletrarne. Lokalni turistični vodnik nam bo v notranjosti jezu pokazal turbine in povedal veliko zanimivosti o gradnji hidroelektrarne ter naravnih značilnostih kraja. Od mejnega prehoda se v eni uri pripeljemo do toplic Herkulane oz. do hotela. Sledi pohod na vrh Domogleda 1105mnv. Pot je dolga okoli 17 km. Po zaključku planinarjenja sledi namestitev in nočitev v hotelu. Kdor se pohoda ne bi udeležil, lahko  prijetno preživi čas v toplicah in se sprehodi po mestu (https://www.panacomp.net/banja-herkulana/)

Aktivnosti: zajtrk v hotelu, odhod ob 8.00, treking, kosilo lunch paket ali v enem od gostišč ob poti, namestitev v hotelu, večerja, nočitev.

 • 4. dan (nedelja  3. 7. 2022)

Potovanje proti mestu Caransebes in naprej do turističnega mesta Hateg. Pot je dolga okoli 150 km. Namestitev in počitek ter uživanje v občudovanja vrednih karpatskih čarih.

Aktivnosti: zajtrk v hotelu, odhod ob 8.00, krajši postanki po mestih ob poti, kosilo v enem od gostišč ob poti, namestitev v hotelu, ogled mesta Caransebes, prihod v mesto Hateg večerja, nočitev.

 • 5. dan (ponedeljek 4. 7. 2022)

Vzpon na Retezat 2485 mnv. Izhodišče iz mesta Hateg. Pot do vrha je dolga 12 km z višinsko razliko 1300 m. Predvideni čas planinarjenja je 4,5 ure do vrha in 3,5 ure navzdol. Planinska pot je krožna, sodi v kategorijo srednje težkih poti, je del nacionalnega parka Retezat. Za planince, ki bi se udeležili lažje variante bodo organizirani sprehodi do ledeniških jezer in slapov po rezervatu Științifică Gemenele. Nočitev v istem hotelu.

Aktivnosti: start v zgodnjih jutranjih urah, treking, lunch paket, večerja v hotelu, nočitev.

 • 6. dan (torek 5. 7. 2022)

Vzpon na vrh Peleaga 2509 mnv. V zgodnjih jutranjih urah  se z vozili pripeljemo do kampa Poiana Pelegii, kjer bo izhodišče za vzpon na vrh Peleaga. Pot navzgor se v spodnjem delu prekriva s potjo povratka, v zgornjem delu je pa krožna. Vzpnemo se na prevoj Bukura, od koder je čudovit razgled na številna ledeniška jezera. Vzpon na vrh in spust po drugi strani gore. Pot do vrha je okrog  5 km z 800m višinske razlike. Predvideni čas 2 ure do vrha in 1,5 ure navzdol. Sodi v  kategorijo srednje težkih poti. Povratek do hotela in nočitev. Zaradi izhodišča, ki je na bistveno višji nadmorski višini je vzpon lažji kot osvojitev vrha Retezat. Osebe z manj kondicije se bodo delno priključile glavni skupini, do jezera Bukura, ki je na poti in se bodo vrnile po isti poti do kampa (400m višinske razlike).

Aktivnosti: start v zgodnjih jutranjih urah, treking, lunch paket, večerja v hotelu, nočitev.

 • 7. dan (sreda, 6. 7. 2022)

Potovanje od Hatega do mesta Potoc in prihod do kanjona reke Nere. Potovanje poteka preko mest Caransebes in Rešita do vasi Potoc. Približno 200 km vožnje. Od tod vstopamo v kanjon reke Nere in s tem v nacionalni park Nera-Beušnica. Pot je dolga okoli 5 km in je zelo zanimiva. Videli bomo številne slapove, kaskade in tolmune. Namestitev in nočitev v eni od okoliških vasic.

Aktivnosti: zajtrk, start okrog 8.00, lunch paket ali kosilo v enem od gostišč ob poti, treking po soteski, večerja, nočitev.

 • 8. dan (četrtek, 7. 7. 2020)

Povratek v Slovenijo: Preko mejnega prehoda Kaluđerovo vstopamo v Srbijo. Prečkali bomo nacionalni park Deliblatska peščara in s krajšimi postanki nadaljujemo pot preko Bele Crkve, Kovina in Smedereva, od koder se priključimo na avtocesto proti Beogradu. Tu se poslovimo od lokalnega vodiča in nadaljujemo pot proti Ljubljani.

Aktivnosti: zajtrk, start okrog 8.00,  kosilo v enem od gostišč ob poti, krajši izlet po Deliblatski peščari, pot proti Ljubljani, prihod v poznih večernih urah.

Poleg osnovnih oblačil imejte s seboj pohodne hlače, dobro shojene pohodne čevlje, vetrovko, UV hitrosušeče majice, windstoper, kapo s šiltom ali klobuk, rokavice, zaščito proti soncu.

Izlet bosta vodila:

 • Veliša Lazović, turistični vodnik.
 • Zoran Pavlović, planinski vodnik z licenco (matična številka 391, Planinarski savez Srbije, UIAA).

Prijave do 15. 4. 2022 na e-naslov velisa.lazovic@rtvslo.si ali natel. št. +386 40 749 188.

Organizator potovanja je planinsko društvo RTV Ljubljana. Planinska društva so nepridobitna in cena bo polna stroškovna. Na TRR društva bomo zbirali le denar za storitve, ki jih moramo plačati vnaprej ali na poti (najem kombijev, cestnine, gorivo, varščine za namestitve …), vsi ostali stroški bodo samoplačniški na poti. Okvirni stroški po osebi (najem kombijev za osem dni, gorivo, cestnine, nočitve z zajtrkom, prispevki za lokalne planinske in turistične vodnike, vstopnine v gradove in nacionalne parke..) približno 350 do 400 EUR, odvisno od okoliščin in števila udeležencev. Bolj natančno ceno bomo sporočili pred odhodom. Udeleženci bodo imeli vpogled v stroškovnik.

Ne pozabite na veljaven osebni dokument in zadostno količino gotovine.

S seboj imejte Evropsko zdravstveno kartico, priporočamo, da si uredite tudi ostala zdravstvena zavarovanja.

Plačilo 100€ na TRR SI56 0222 2001 2109 437 velja kot potrditev prijave.   

Prijave bomo sprejemali do zasedbe mest oz. najpozneje do 15. 4., ker moramo poskrbeti za vse rezervacije, zato pohitite. V slučaju odpovedi zaradi višje sile, bo denar vrnjen z odbitkom stroškov morebitnih rezervacij. Odpovedi zaradi Covida na žalost ni možno zavarovati.

S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene, psihofizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu. Udeleženec je dolžan ves čas izleta ravnati v skladu s Častnim kodeksom slovenskih planincev (http://www.gore-ljudje.net/novosti/6006/) ter upoštevati navodila in odločitve vodnika.

Organizator  udeležence izleta obvešča, da  ne zagotavlja izpolnjevanja pogojev za opravljanje dejavnosti organizatorja potovanja iz 32. člena Zakona o spodbujanju razvoja turizma (Uradni list RS, št. 13/18)

1 thoughts on “Planinsko društvo RTV LJubljana v sodelovanju s Planinskim društvom Vukan iz Požarevca vabi svoje člane na planinarjenje po Karpatih”

 1. MARIJA MIJA ŠVARA

  Prijavljam se za planinski pohod po ROMUNIJI 2022 v času od 30.6. do 6.6., danes vplačala tudi 100 EUR akontacije. Ostalo po naslednjem obvestilu.

Comments are closed.

Scroll to Top