Planinsko društvo RTV Ljubljana vabi v zahodno Bosno (dodatno obvestilo)

ZAHODNA BOSNA S PLANINARJENJEM IN RAFTINGOM NA UNI

Spoštovani planinci prijavljeni za planinarjenje v zahodni Bosni.
Bliža se čas odhoda in vam javljam še dodatne informacije glede potovanja.
Kakor je že objavljeno, odhod iz Ljubljane bo v petek 13.8. v 15,00 s parkirišča Tivoli, tisti, ki bodo imel v petek delovni dan, prosim vse potrebno pripravite en dan prej in nekoliko prej zapustite službo. Glede epidemije sporočam, da se bomo držali predpisov in ne bomo v kontaktih z večjimi skupinami ljudi. Pri vstopu v BiH ne komplicirajo, osebe, ki so se cepile naj vzamejo s seboj potrdilo o cepljenju, za ostale pa je dovolj hitri test. Glede plačil, s seboj vzemite zadostno količino gotovine v evrih. Menjava v BiH marke ni potrebna, ker predvidene izdatke v glavnem lahko plačamo v evrih. V trgovinah se lahko plača s plačilnimi karticami, če bo potreba, zamenjava v marke ni problem.
Za potovanje je še precej prostih mest, vljudno vabljeni!
Veliša Lazović
Vodnik

Uradno poročilo:
Bosna in Hercegovina
Bosna in Hercegovina je 12. junija spremenila predpise glede vstopa v državo, tako da je omogočen vstop osebam, ki imajo enega od pogojev:

negativni hitri ali PCR test, ki ni starejši od 48h – velja za potnike iz EU, za ostale države pa je test lahko star 72h
polno cepljenje + 14 dni
potrdilo o pozitivnem testu ali prebolelosti covid-19, ki je starejše od 14 dni in ne več kot 180 dni.
Izjema velja za otroke mlajše od 7 let, prevoznike in tranzitne potnike.

PROGRAM: planinarjenje po gori Osječenica, ogled slapov na reki Uni, rafting in krajši obisk mesta Bihać (2 nočitvi, med 13. 8. in 15. 8. 2021)
Obiskali bomo najbolj zahodni del Bosne in Hercegovine in nam najbližji Unsko-sanski kanton. Glavno mesto kantona je Bihać, v njem pa so združene mestne občine Bihać, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Bužim, Cazin, Ključ, Sanski Most in Velika Kladuša. Območje je gozdnato in znano po kraških pojavih, ki na rekah ustvarjajo slapove in jezera. V bližini so znana Plitvička jezera, cilj nam je obiskati reko Uno, ki ne zaostaja po lepoti, je pa turistično manj oblegana. Obiskali bomo Bihać, osvojili bomo vrh gore Osječenica, obiskali bomo najlepše slapove Une, na najbolj atraktivnem delu reke se bomo spustili z raftingom, obiskali bomo etno vas Čardaklije in se družili z domačini. Naši vodniki bodo iz planinskega društva Plješevica.

Načrt poti:

Odhod v petek 13. 8. 2021 ob 15.00 uri (parkirišče Tivoli)

  1. dan: 13. 8. 2021  Prihod v Bihać, nastanitev

Vožnja z avtobusom po stari cesti preko Črnomlja, Ogulina, do Bihaća. V Bihaću bomo predvidoma prispeli ob 19 uri. Dočakali nas bodo planinski prijatelji iz planinskega društva Plješevica iz Bihaća. Kolikor bo čas dopuščal, si bomo ogledali mesto Bihać pod strokovnim vodenjem lokalnega turističnega vodnika. Sledi pot do hotela Hajdučka česma, ki je na območju nacionalnega parka Una. Hotel je oddaljen od Bihaća 23 km. Večerja v hotelu, namestitev, nočitev.

  1. dan: 14. 08. 2021  Planinarjenje na Osječenici

Odpravili se bomo proti gori Osječenica (1.795 m), načrt imamo osvojiti njen vrh. Po spustu z gore se bomo napotili proti reki Uni in bomo obiskali njene najlepše slapove. Sledi pot do etno vasi Čardaklije. V etno vasi bo večerja z domačimi specialiteti iz tega kraja in druženje z domačini. Če bo interes se lahko za planinarjenje razdelimo v dve skupini, za osebe z manj kondicije bi organizirali manj zahtevni pohod.

Urnik:
Zajtrk od 7.00 do 7.45, dobili bomo tudi hrano za na pot, ob 8.00 odhod z avtobusom do izhodiščne točke za vzpon; od 9.00 vzpon, ob 12.30 vrh, postanek 45 minut, ob približno16.00 prihod do avtobusa. Ob 17.30 slapovi Štrbački buk, 19.00 piknik v etno vasi Čardaklije, 21.00 pot proti hotelu, nočitev.

  1. dan: 15. 08. 2021 Rafting na reki Uni

Rafting na Uni je poznan predvsem po idilični naravi ter po tem, da adrenalinske navdušence nikdar ne pusti ravnodušne. Spust se prične pod 24m slapom imenovanim Štrbački buk, ki je tudi eden najlepših slapov na Balkanu.

Urnik:
Zajtrk ob 07.00, hotel zapustimo, ob 9.00 prihod na start raftinga na Uni, dolžina etape 12 km, predvidoma 4 ure, 13.00 cilj, kosilo, ob 15.00 pot proti Ljubljani.

Oprema

Oprema naj bo primerna kot za srednje zahtevne pohode po slovenskih gorstvih za dva dneva. Torej dobro shojene pohodne čevlje, superege, dve do tri hitro sušeče majice, tri bombažne, kakšen kos toplejše obleke, rezervne hlače, spodnje perilo, ne pozabite kopalke za rafting, vetrovko, pohodne palice, kapa.

Cena:

Na transakcijskem računu bomo zbirali denar za prevoz in nastanitev v hotelu, z zajtrkom in lunch paketom. Predvidena cena bo od 65 do 85 evrov, odvisno od števila udeležencev. Na poti bomo imeli dodatne stroške, ki bodo samoplačniški – rafting s kosilom 30 evrov, vstopnine v nacionalne parke 5 evrov, piknik večerja v etno vasi Čardaklije cca 10 evrov (odvisno je kaj naročimo, hrana bo domača iz teh krajev). Mogoče je še kakšen nepredvideni strošek do 10 evrov. Skupna cena bo 110 do 130 evrov. Planinsko društvo Plješevica nam je priskrbelo planinskega vodnika in turističnega vodnika. Vodnika sta se ponudila, da za nas skrbita brezplačno.

Za prijavo je potrebno nakazati 70 evrov akontacije  na TRR SI56 0222 2001 2109 437 z opombo Bihać 2021. Prijave bomo sprejemali do zasedbe mest in najpozneje do 5. 8. 2021.

Prijave: Veliša Lazović e- naslov velisa.lazovic@rtvslo.si tel. 040 749 188 . Vodniki: vodnik na poti Veliša Lazović, planinarjenje in ostale vsebine planinski in turistični vodniki iz PD Plješevica Bihać.

2 thoughts on “Planinsko društvo RTV Ljubljana vabi v zahodno Bosno (dodatno obvestilo)”

Comments are closed.

Scroll to Top