Planinsko društvo RTV Ljubljana organizira in vabi na Brda, 2008 m

v nedeljo, 29. oktober 2017

Odhod avtobusa ob 7.00 uri zjutraj iz pred RTV

 

Vodnik:  Matjaž Samec

Potek izleta:

Z avtoceste Ljubljana – Jesenice se bomo usmerili na izvoz Lesce kjer bomo sledili cesti v smeri Bleda, tam bomo v semaforiziranem križišču zavili desno. Tej cesti, ki nas v spodnjem delu pelje skozi nekaj vasi in se pozneje začne strmeje vzpenjati bomo sledili do Mrzlega Studenca (planina, ki se nahaja dobrih 50m za križiščem, kjer se levo navzdol odcepi cesta v Bohinj). Sredi omenjene planine se z glavne ceste v desno odcepi cesta, ki pelje do Medvedove konte, Pri Rupah in planine Javornik. Tu bomo zavili desno in se peljali cesti do naslednjega križišča, kjer bomo nadaljevali desno v smeri Medvedove konte (naravnost planina Javornik).

S parkirišča bomo nadaljevali po slabši z zapornico zaprti cesti, ki se hitro spremeni v kolovoz. Zmerno strmemu kolovoz pa se že kmalu priključi pot s planine Javornik. Vzpon bomo nadaljevali po zelo širokem kolovozu, ki nas v rahlem vzponu v nekaj minutah pripelje do pašnega območja planine Lipanca. Tu bomo zavili desno kjer nas bo pot v zmernem vzponu vodila ob desnem spodnjem robu omenjene planine. Sledi prečenje travnatega pobočja in pot, ki nas bo ponovno pripeljala v gozd naredi pri spomeniku NOB ostri desni ovinek, za katerim bomo prišli do pastirske in planinske koče na planini Lipanca.
S planine bomo nadaljevali desno po sprva slabo vidni in še slabše markirani poti, ki nas bo po krajšem vzponu pripeljala na zgornji rob planine, kjer je tudi manjše razpotje. Nadaljevali bomo rahlo levo v smeri Lipanski vrh, Brda in Debela peč po poti, ki po desni strani obide večjo vrtačo. Le malo naprej se z “glavne” poti odcepi pot proti Lipanskem vrhu. Nadaljevali bomo rahlo desno v smeri Debele peči po poti, ki se postopoma začne vse strmeje vzpenjati. Ko bomo prehodili ta nekoliko bolj strm del poti bomo prišli na naslednje razpotje, kjer bomo nadaljevali levo v smeri Brd (naravnost Debela peč). Pot naprej se zmerno vzpenja čez vse bolj redek gozd in nas bo na travnatih pobočjih pripeljala na razpotje, kjer se nam priključi pot iz Krme.
Nadaljevali bomo desno v smeri Brd in Debele peči, a le do naslednjega razpotja. Tu se bomo usmerili levo navzgor v smeri Brd in po vršnem razglednem pobočju bomo sledili poti do vrha, ki ga bomo dosegli brez večjih težav.

V 2 urah in pol zložne hoje se bomo vzpeli 588m, začeli bomo z višine 1420m

Oprema: Primerna planinska obutev, pohodne palice (če jih uporabljate), topla oblačila  (tudi kapa in rokavice), zadostna količina pijače, nekaj hrane in energetskih ploščic,  ter vse ostalo, kar sodi v nahrbtnik za enodnevne izlete. Ob povratku se bomo ustavili v planinski koči, kjer bo možno dobiti topel obrok.

Čas hoje: Predvideno je 5 ur  lahke hoje.

Prevoz in strošek:   10 EUR.

Prijave sprejemamo do četrtka 26. 10. 2017 do 19. ure, oz. do zasedbe kombija na mail matjaz.samec@telemach.net. ali na telefon 040 204 636.

S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene, psihofizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu. Udeleženec je dolžan ves čas izleta ravnati v skladu s Častnim kodeksom slovenskih planincev (http://www.gore-ljudje.net/novosti/6006/) ter upoštevati navodila in odločitve vodnika.

Scroll to Top