Planinsko društvo RTV Ljubljana organizira in vabi na izlet na Kraški rob

v nedeljo, 5. november 2017

Odhod avtobusa ob 7.00 uri zjutraj iz pred RTV

Vodnik:  Matjaž Samec

Potek izleta

Do vasi Črnotiče se bomo pripeljali tako, da bomo avtocesto Ljubljana–Koper zapustili pri izvozu Kastelec. Sledili bomo smerokazom do vasi, kjer bomo pustili kombi. Od tam bomo krenili peš po makadamu, do smerokaza za cerkev Marije Snežne. Na hribu Gradišče med ostanki pradavne japodske utrdbe v gozdni samoti stoji zanimiva cerkev, ob njej pa klopce. V lepem vremenu se vidi na bližnjo Bržanijo, Šavrine in na Slavnik.

Pot bomo nadaljevali po markirani poti do vasi Praproče.  V pol ure bomo prišli do  na osrednji rogelj Kraškega roba, ki se imenuje Vrh Stene (456 metrov) ali Zjat. Od tam lahko med drugim opazujemo viadukt Črni Kal in promet na progi Divača–Koper ter razmišljamo o potrebnosti drugega tira. Spustili se bomo navzdol, po nekaj metrih jeklenice do ravnine Plaso in si ogledali jamo, potem pa se bomo skozi borov gozd spustili do Podpeči, tipične kraške vasi. Tu bomo na pol poti, po kolovozu pod Kraškim robom se bomo začneli vračati proti izhodišču.

Oprema: Primerna planinska obutev, pohodne palice (če jih uporabljate), topla oblačila  (tudi kapa in rokavice), zadostna količina pijače, nekaj hrane in energetskih ploščic,  ter vse ostalo, kar sodi v nahrbtnik za enodnevne izlete.

Čas hoje: Predvideno je 4 ure  lahke hoje.

Prevoz in strošek:   10 EUR.

Prijave sprejemamo do četrtka 2. 11. 2017 do 19. ure, oz. do zasedbe kombija na mail matjaz.samec@telemach.net. ali na telefon 040 204 636.

S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene, psihofizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu. Udeleženec je dolžan ves čas izleta ravnati v skladu s Častnim kodeksom slovenskih planincev (http://www.gore-ljudje.net/novosti/6006/) ter upoštevati navodila in odločitve vodnika.

Scroll to Top