Pohod na Rudnico (946 m) v okviru 5. mednarodnega festivala alpskega cvetja v Bohinju, 4. junija 2011

Odhod v soboto ob 8:00 na parkirišču pred RTV, povratek v Ljubljano ob 17:00.

Z avtobusom se bomo odpeljali do Bohinjskega jezera, kjer se začne naša botanična pot. Na  travnikih ob Savi Bohinjki bomo občudovali travniške rastline kukavičja lučka (Lychnis flos-cuculi) – z drobnimi, nageljčkom podobnimi rožnatimi cvetovi, njivsko grabljišče (Knautia arvensis), ki s svojim vilasto razraščenim stebelcem spominja na grabljišče,  južnoalpsko peruniko (Iris pallida subsp.) in nepogrešljivo travniško ivanjščico (Leucanthemum vulgare). Med cvetjem bomo našli tudi zdravilna zelišča navadni rman (Achillea millefolium) z belimi socvetji in rumenocvetoči pravi ranjak (Anthyllis vulneraria). Travnik je porasel tudi z orhidejami in različnimi vrstami kukavic (Orchidaceae), na višje ležečih travnikih pa rastejo tudi brkati nageljčki (Dianthus barbatus), ki so značilni za suhe alpske travnike.

Gozd zaraščajo leska (Corylus avellana), maklen (Acer campestre), glog (Crataegus sp.), dobrovita (Viburnum lantana), črni gaber (Ostrya carpinifolia) in mali jesen (Fraxinus ornus). Na skalni steni ob poti bomo videlii kranjsko lilijo ali zlato jabolko (Lilium carniolicum) in krvavodrečo krvomočnico (Geranium sanguineum).

Oblecite pohodne hlače, obujte dobro shojene pohodne čevlje, v nahrbtnik pa dajte vetrovko, rezervno majico, pulover, kapo, čokolado, sendviče za celi dan in vsaj 1 liter tekočine. 

Izlet bosta  vodila Erika Bizilj in Miran Muhič. 
(Več informacij o izletu na miran.muhic@uni-mb.si ali 041 281 431.)

Cena izleta je 5 € (cena vključuje prevoz vodenje na izletu). 

Prijave s plačilom sprejema Marija Dolenc (01/475 24 47, 051 206 358) do srede, 1. junija.
Najkasneje 5 dni pred izletom je možno tudi plačilo na transakcijski račun društva: SI56 0222 2001 2109 437 s pripisom Rudnica  2011. Pred plačilom se pozanimajte o prostih mestih.

S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene,  psihofizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu in ima plačano letno članarino PZS. 

Udeleženec je dolžan ves čas izleta ravnati v skladu s Častnim kodeksom slovenskih planincev (http://www.gore-ljudje.net/novosti/6006/) ter upoštevati navodila in odločitve vodnika.

Scroll to Top