Pohod na Skalnico (681 m), 12. december 2015

(Datum pohoda ponvono prestavljen, na 12.12.2015)

Odhod ob 8:00 s parkirišča med RTV in šolo, povratek v Ljubljano do 17:00.

Z avtobusom se bomo peljali proti Novi gorici, kjer bomo zavili proti Tolminu, a bomo vozili le do Solkana, kjer bomo kmalu parkirali.

Od parkirišča bomo nadaljevali po cesti, a se bomo pri prvem križu križevega poti  usmerili na pešpot, ki nas bo vodila po kamnitih rovih iz prve svetovne vojne. Pred vrhom se bomo bolj pogumni podali v 260 m dolg vojaški rov, kjer si bomo na enem mestu pomagali z vrvjo in jeklenico. Pot po rovu je obvezna z naglavno svetilko. Ostali bodo lahko šli po cesti proti vrhu. Na vrhu si bomo ogledali spomenik Frančišku in uživali v razgledih. Ogledali si bomo tudi cerkev, kjer so posneli nekaj kadrov iz znane serije Ena žlahtna štorija. V gostilni na vrhu se bomo lahko posladkali z Urškinim ali kraljičinim zavitkom. Malo manj pridni pa s svetogorsko pokoro. Vrnili se bomo po križevem potu nazaj proti avtobusu.

Od parkirišča do vrha Skalnice bomo naredili 300m višinske razlike.

Lahke hoje,  bo v obe smeri skupaj 2  uri. V rovu je pot zahtevnejša

Pot je primerna tudi za otroke.

Oblecite pohodne hlače, obujte dobro shojene pohodne čevlje, v nahrbtnik pa dajte vetrovko, rezervno majico, windstoper, kapo, rokavice, lahko tudi bundo, ter naglavno svetilko. Opremo prilagodite vremenski napovedi.

Hrana in pijača ( 1 l)  iz nahrbtnika.  Priporočam topel čaj.

Izlet bo vodil Matjaž Samec .

Prijave do četrtka, 3.  decembra  2015  na e-naslov matjaz.samec@telemach.net  (040/204 636).

Prispevek za izlet  znaša 10,00 €. (prispevek vključuje prevoz in vodenje).

S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene,  psihofizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu. Udeleženec je dolžan ves čas izleta ravnati v skladu s Častnim kodeksom slovenskih planincev (http://www.gore-ljudje.net/novosti/6006/) ter upoštevati navodila in odločitve vodnika.

 

Scroll to Top