Potopisno predavanje Kenija in Tanzanija – Treking na Kilimandžaro

V veliki sejni sobi RTV centra na Kolodvorski 2 dne 26.2.2016 ob 14,30 bo organizirano potopisno predavanje od svetovnega popotnika Zorana Furmana. Iz zelo bogate zbirke potovanj smo tokrat izbrail Afriške dogodovščine s trekingom na Kilimandžaro.

Kibo summit of Mt Kilimanjaro 001.JPG

Kdo sem?

V zadnjih letih sem prepotoval Azijo, Afriko, Severno in Južno Ameriko. Na teh poteh sem se pogosto srečeval z raznimi gorami. Tudi pohodi oz. trekingi so sestavni del mojih potovanj.

Tako sem v Perujskih Andih prehodil slovito Inkovsko poti oz. Inka trail, v Afriki osvojil Kilimandžaro , ter v Nepalu obiskal bazni tabo Anapurne. Sledil je obisk kraljevine Butan leta 2011, kjer sem se odpravil na 14 dnevni treking iz Laya-Gasa. Lansko spomlad pa še v Nepal pod Everest in če dva prelaza nazaj.

Kratek opis predavanje Treking po Everest in čez dva prelaza nazaj v civilizacijo

To ne bo potovanje pod najvišjo goro sveta- Everest. To bo potovanje v deželo Šerp, kjer se razdalje merijo v urah hoje in se vse prenaša na hrbtih ljudi, izjemoma tudi na hrbtih jakov.

Po ogledu Katmandujske doline in nakupu opreme, poletimo v Luklo, kjer je pristanek in vzlet že dogodivščina po sebi…  Sledijo dnevi, ko hodim skozi male vasice ob poti in spoznavam težko življenje domačinov. Bistvenega pomena je tudi aklimatizacija. Ogled Namče bazarja, mesta na 3440m…. Seveda ne moremo niti mimo slovitega samostana v Tengbočah…  Višje se dvigujemo, hladneje postaja in tudi čedalje bolj začenjam spoštovati ljudi, ki žive ob poti in nosače, ki tovorijo tudi po več kot 60kg tovora na hrbtu. Seveda pa ne moremo prezreti vseh zasneženih vršacev ob poti. Najlepša gora Aman Dablan, potem Island Peak in Nuptse. Bolj kot se dvigujemo, hladneje postaja, korak se upočasni in dihanje postane globoko in hitro… Iz Gorak Gorak Šep 5200m se odpravim pod Kumbu ledenika, kjer je bazni tabor za alpiniste, ki poskušajo osvojiti najvišji vrh sveta, ali katerega sosednjega očaka. Sledi vzpon na Kala Patar, od koder je pogled na piramido Everesta… Pot nazaj podaljšam in se odpravim še čez prelaz  Chola(5420m) do jezera Gokyo, kjer je pogled na še enega osemtisočaka Čo Oju… Na poti proti Lukli prehodim še prelaz Renja in se po 16. dneh vrnem v Luklo. Na predavanju bomo spoznali zanimivo kulturo ljudi v deželi Šerpa, floro in favno, ter živali, ki sem jih na poti srečeval.

Kratka predstavitev predavanja Butan!

Butan, zadnja himalajska kraljevina, kjer ne gledajo na kvantiteto, ampak na kvaliteto, zato na leto dovolijo obisk samo 20-25.000 turistom.  Potovanje pričnem na indijsko-butanski meji, kjer do glavnega mesta pelje vijugasta cesta. Pot je dolga 172km, zanjo pa porabiš 8h vožnje. Tako spoznam to razgibano in zelo neposeljeno državo že na poti do glavnega mesta. V glavnem mestu Thimphu prisostvujem zanimivemu festivalu, kjer so predstavljali ples v različnih maskah, potem je tu Punakha z enim najlepšim dzongom oz. trdnjavo in še en zanimiv festival.

Sledi 14 dnevni treking Laya-Gasa. Povzpnem se tik pod bele himalajske vršace, se sprehajam med malimi vasicami, kjer občudujem življenje domačinov, ki je na višini skoraj 4000m nad morjem zelo težko. Za konec še obisk mesta Paro in slovitega samostana Tigrovo gnezdo.

To je samo nekaj drobcev zanimivega predavanja, ki traja 60-70 minut in ga popestrim s tradicionalno glasbo in oblačilom gho.

Poleg zanimivih treking potovanj, imam še en kup drugih zanimivih predavenj.

Popotniške dogodivščine, ki jih lahko doživimo skupaj:

JAPONSKA- Z vlakom po Japonski   s tem predavanjem pričnem 15.12.

Bangladeš- Dežela revščine, dežela sreče (Darjeling, Katmandu in Amritsar)

Nepal – Treking pod Everest in čez dva prelaza nazaj v civilizacijo

Na poti po bivši Jugi – Potovanje po nekdanji skupni domovini

Po kopnem do Irana in nazaj – dolga pot z javnimi prevozi do Irana in nazaj

Burma oz. Mjanmar – Dežela nasmehov (dežela srečnih in nasmejanih ljudi)
Južnoameriška dogodivščina – Kolumbija, Brazilija in Venezuela (4 zanimive države, od katerih ima vsaka svoj poseben pečat. Potovanje pričnemo v New Yorku)
Venezuela  – Izgubljeni svet (dežela Huga Chaveza in številnih naravnih znamenitosti)
Neznana Indija – Plemenski severovzhod (skrajni severovzhodni del Indije, ki jo obišče le peščica tujcev)
Butan – Kraljestvo grmečega zmaja (Dežela, ki se pogosto navaja ob besedi »Šangrila«)
Centralna Amerika – Iz Gvatemale do Paname in z barko v Kolumbijo (doživetja centralno ameriških držav)
Malezija in Indonezija – Po otoku Borneo (skrivnosti otoka Borno)
Pakistan – Dežela prijaznih ljudi (iz vidika medijev je to dežela teroristov, sam pa sem jo spoznal po prijaznih ljudeh in zanimivih gorah na severu države)
Ekvador in Kolumbija – Od severa do juga
Kolumbija – Treking v Izgubljeno mesto (še ena od »tanevarnih« držav)
Mali in Burkina Faso – V deželi Dogonov (zahodnoafriška dogodivščina)
Transibirska železnica – Od Moskve do Pekinga (kraljica med predavanji- Transibirska železnica)
Mongolija – Popolni sončni mrk (dežela neskončnih prostranstev)
9666 km po Nacionalnih parkih ZDA (najlepši deli ameriškega »divjega zahoda«)
Na poti po Afriki – Etiopija, Kenija in Tanzanija. Plemena, safari in treking na Kilimandžaro (Afriška dogodivščina)
Etiopija – Od severa do juga
Kenija in Tanzanija – Treking na Kilimandžaro
Indija in Nepal – Treking pod Anapurno (kruta realnost Indije in beli vršaci Himalaje)
Peru in Bolivija – Po sledovih inkovske kulture (starodavne kulture južne Amerike in Andi Bolivije)
JV Azija – Tajska, Laos in Kambodža (prvo čisto tapravo potovanje)
ZDA – Poletno delo v kampu in potepanje po vzhodni obali ZDA (poletje v otroškem taboru)

Scroll to Top