VISOKI ATLAS

Planinsko društvo RTV Ljubljana vabi na potovanje v 

MAROKO S PLANINARJENJEM PO VISOKEM ATLASU

        PROGRAM:  Maroko s planinarjenjem po gorovju Atlas (10 dni med 26. 10. in 8. 11. 2019)

Program obsega aktivno potovanje s planinarjenjem po gorovju Atlas. Gorovje Atlas je mlado nagubano gorovje na severozahodu Afrike, ki se razteza 2.400 km skozi Maroko, Alžirijo in Tunizijo, vključuje tudi Gibraltarsko skalo. Gorovje Atlas je, enako kakor evropske Alpe, nastalo s trčenjem Afriške in Evrazijske plošče in sta enake starosti. Najvišji vrh Jebel Toubkal je visok 4.167 m in ga imamo namen osvojiti. Največji del gorovja Atlas z najvišjim vrhom vred, je v državi Maroko. Na poti bomo obiskali tudi nekaj maroških mest, berberska naselja, Saharo in Maroško atlantsko obalo.

ouzoud waterfalls fullday trip from marrakech

1. dan:  ­­ __. 10. 2020  Prihod v Marakeš 

Odhod med 22.10. in 25.10.2019. Zbor v Ljubljani, prevoz do letališča Benetke, Bergamo ali Milano (datum in čas je odvisen od najbolj ugodne cene in povezave). Prevoz do letališča in let proti Marakešu. Če bo urnik leta ugoden in bo prihod v Marakeš dovolj zgodaj, sledi ogled mesta. (več o Marakešu v prilogi). Aktivnosti: prihod, namestitev v hotelu, kosilo, obisk mesta, večerja in nočitev.

2. dan:  __. 10. 2020  Pohodništvo po dolini Ued Mizan

Zgodnje vstajanje, po zajtrku prevoz proti visokemu Atlasu do vasice Imlil  (1740m). Imlil je slikovita ozka dolina z umetelno razporejeni namakalni kanali. Pokrajina je v marsičem podobna Himalaji. Vasica Imlil bo izhodišče za naš pohod skozi dolino Ued Mizan in berbersko vas Aroumd do planinskega zavetišča pod Toubkalom. Prevoz Marakeš – Imlil, cca 90 km, čas hoje: 6 do 8 ur (odvisno od telesne pripravljenosti), cca 1400m vzpona. Večerja in nočitev v planinskem zavetišču. Za udeležence brez kondicije bodo organizirani lažji izleti po okolici Imlila, za to skupino bo večerja in nočitev v Imlilu.

3. dan:  __. 10. 2020  Vzpon na Jebel Toubkal

Zgodnje vstajanje in vzpon na vrh gore, povratek proti Imlilu in vožnja proti Marakešu.

Hoja 9 ur; kosilo v Imlilu, prevoz  90 km, večerja in nočitev.

4. dan: __ 10. 2020 Dolina reke  Ourika

Do doline iz Marakeša potrebujemo le eno uro. Dolina Ouruka je zaradi številnih slapov in številnih drugih zanimivosti zelo priljubljena tarča za enodnevni izlet iz Marakeša. V dolini je veliko število endemskih rastlin. Dolina je znana tudi po opici iz roda Makaki, ki jo najdemo le v srednjem Atlasu. Obiskali bomo slapove, po želji lahko obiščemo berberski muzej, kmetije, ki proizvajajo začimbo žafran, bio aromatski vrt Ourika. Če bo čas tudi za popoldanski ogled Marakeša in večerni utrip mesta. Prevoz do doline, nekaj ur lahkotne hoje, kosilo v dolini ali lunch paket, prevoz nazaj v Marakeš, večerja, nočitev.

5. dan __. 10. 2020 Pot proti Sahari.

Zgodnje vstajanje, zajtrk, zapuščamo hotel in pot nadaljujemo čez Visoki Atlas proti Sahari. Po slikoviti cesti se bomo zapeljali preko 2260m visokega prelaza Col du Tichka, na ogled najbolj znane kasbe Ait Benhaddov, ki je od leta 1987 pod Unescovo zaščito. Gre za tradicionalno iz slame in gline  grajen objekt, v katerem še živi nekaj družin. Objekt je  izjemen primer arhitekture Visokega Atlasa. Našo pot bomo nadaljevali do filmskega mesta Quarzazate, ki je znan kot maroški Hollywood, saj ima veliko filmskih studiev v katerih so posneli številne znane filme, med drugimi tudi  Gladiatorja.

Zajtrk, prevoz cca 300 km, lahki sprehodi, večerja in nočitev v gostišču na poti.

 6. dan __. 11. 2020  Nadaljevanje poti proti Sahari

Po zajtrku nadaljujemo pot proti Sahari. Skozi dolino Dades, ki slovi po skalah podobnih opičjim  rokam, se bomo  po zelo zanimivi, ovinkasti cesti zapeljali naprej proti dolini reke Todre skozi ozko 200m visoko sotesko. Še en raj za plezalce, pohodnike in planince z neverjetnimi kulisami. In že se bomo skozi naselje Rissani počasi približali puščavskim sipinam. Naselje Merzouga v Sahari leži  na robu Erga Chebbija, 50 kilometrov dolge in 5 km široke peščene sipine, ki sega do 350 m v višino. Tu nas bodo pričakali prijazni domačini Berberi s kamelami. Na kamelah se bomo popeljali na safari po puščavi. V puščavi nam bodo domačini pripravili družaben večer in prespali bomo v šotorih. Pripravite fotoaparate, saj sipine ob sončnem vzhodu in zahodu zažarijo v neverjetnih zlato, rdečih barvah.  

Zajtrk, prevoz cca 250 km, lahki sprehodi, večerja in nočitev v šotoru.

 7. dan __. 11. 2020

Zgodnje vstajanje in pogled na sončni vzhod na sipinah. Po zajtrku  povratek proti Marakešu.

Do Marakeša se deloma vračamo po drugi poti nad oazo Zagora,      

Zajtrk, prevoz cca 670  km, krajši sprehodi, kosilo na poti, večerja in nočitev v Marakešu.

8. dan __.11.2020

Po zajtrku se bomo zapeljali na celodnevni izlet do čudovite obale Atlantika. Obiskali bomo obmorsko mesto Essaouira, ki je pod zaščito UNESCO.  Morje bo v času našega obiska še dovolj toplo za osvežitev, zato ne pozabite na  kopalke.  Na poti bomo obiskali tudi endemično, zavarovano območje arganovih nasadov in se seznanili s tradicionalnim pridobivanjem dragocenega olja. Razkrili pa vam bomo tudi kakšna je naloga številnih koz, ki jih bomo opazovali po drevesih. Povratek v Marakeš, večerja in nočitev.

Zajtrk, prevoz do Essoaure cca 200 km, sprehodi, kopanje, kosilo na poti, vrnitev, večerja in nočitev v Marakešu.

9. dan __.11.2020

Po zajtrku bomo obiskali še eno zelo slikovito maroško reko Oued Tissakht, si ogledali čudovite slapove in se sprehodili po njenem obrežju. Do vznožja slapov je dostopna pot, osenčena z oljčnimi drevesi, v bližini slapov lahko srečamo opice, ki so navajene turistov.

Zajtrk, prevoz do slapov cca 160 km, sprehodi, kopanje, kosilo na poti, vrnitev, večerja in nočitev v Marakešu.

10. dan: __. 11. 2019: Let domov

Program je odvisen od najbolj ugodnih letalskih povezav in cen in si ga lahko do dokončnega nakupa letalskih vozovnic spreminjamo. Udeleženci bodo o vsemu pravočasno obveščani.

Število prijav je omejeno na 14.

Potovanje je pohodniško in je primerno le za psihofizično pripravljene osebe. Za skupino, ki ima namen osvajati vrhove, je potrebna dobra kondicijska priprava. Torej, razen fizične pripravljenosti morate računati na številne improvizacije in spremembe načrtov ter morebitne špartanske pogoje. Država turistično in infrastrukturno ni zelo razvita in moramo računati na kakšna (neprijetna) presenečenja. Glede udobja in okoliščin na katere ne moremo vplivati, vodniki ne sprejemamo odgovornosti. Za varnost in strokovno vodenje bo poskrbljeno. Program potovanja in vrstni red posameznih pohodov in izletov se zaradi nepredvidenih okoliščin lahko spremeni.

Obvezna oprema:

 1. Nahrtnik, kvalitetnejši za vosokogorja;
 2. Splalna vreča, lahka,
 3. Hlače za planinarjenje,
 4. Gore-tex vetrovka,
 5. Dobro shojeni planinski čevlji s termo nogavicami, najmanj 2x + zadostno število navadnih nogavic;
 6. Bombažne majice in spodnje perilo (zadostno število za 10 dni);
 7. Hitro sušeče majice 4x, flis ali podobne hitro sušeče obleke (več lahkih oblačil, »oblečeni bomo čebulasto«);
 8. Topla kapa in zimske rokavice;
 9. Klobuk ali podobna zaščita proti soncu;
 10. Brisača in pribor za higieno;
 11. Očala za Sonce;
 12. Čelna svetilka;
 13. Termovka;
 14. Zdravila (Aspirin, minerali,…zdravila, ki jih redno jemljete);
 15. Dereze;
 16. Pohodne palice;
 17. Dežni plašč, lahek, ki ne opleta in dovolj velik, da se prekrije tudi nahrbtnik;

Opomba: Na planinarjenjih bomo imeli s seboj le najbolj potrebne stvari, okrog 10 kilogramov v nahrbtniku. Ostalo opremo bomo puščali v kočah ali hotelih. Za na pot vzemite vse kar je potrebno in nič kar ni potrebno.

Cena potovanja mora pokriti vse stroške (letalski prevoz, bivanje, lokalni prevozi, lokalnih vodniki, vstopnine in vseh drugih stroškov). Torej bo cena polna stroškovna in je odvisna od luksuza, ki si ga privoščimo. Okvirna cena je 800 do 900 evrov. Planinsko društvo je neprofitno in vsi udeleženci bodo imeli vpogled v stroškovnik. Za del stroškov, ki jih moramo plačati vnaprej (letalske vozovnice, namestitve za katere se zahteva predplačilo ipd.)  bomo plačali preko TRR planinskega društva. Ostale stroške bodo udeleženci samostojno plačali sproti. Cene v Maroku so nekoliko nižje kot v Sloveniji,

Za prijavo je potrebno nakazati 300 evrov akontacije na TRR SI56 0222 2001 2109 437. Prijave bomo sprejemali do zasedbe mest in najpozneje do 15. februarja 2020, zato pohitite.

Vodniki:

 • ·         Veliša lazović – turistični vodnik vodja poti,
 • ·          Matjaž Samec – planinski vodnik pomočnik
 • ·          Lokalni planinski vodniki z licencami za gorsko vodenje

Prijave: Veliša Lazović tel. 040 749 188, e-pošta: velisa.lazovic@rtvslo.si

O opremi in drugih potrebščinah bomo prijavljene udeležence obvestili na posebnem sestanku.

Marakeš je eno od kraljevih mest, ki je navdihnilo tudi  številne umetnike, zvezdnike in glasbene legende. Mesto, sestavljata stara Medina in novi del. Za Medino so značilne ozke zavite ulice in ljudje v tradicionalnih oblačilih. Novi del ima široke avenije s palmami, jasminom in pomarančevci, hotele in moderne trge. Gre za dve podobi mesta, ki ju povezuje enotna rdeča barva. Ogled minareta v mestu Koutoubia in če bo čas, se podali v zanimive vrtove Majorelle, katerih lastnik je bil nekdaj francoski modni kreator Y.S. Laurent. Obiskali bomo stari del mesta, z največjo berbersko tržnica v Maroku. Prosti čas bomo preživeli v najživahnejšem kotu Afrike, kot pravijo trgu Djema el-Fna, kjer bomo lahko poskusili slastne maroške jedi, s pogledom na pripovedovalce zgodb, napovedovalce usode, krotilce kač in dreserje opic. Tajine (“tažin”) in kuskus sta glavni jedi Maroka, pravi okus jima dajejo začimbe, nekaj obveznega v maroški kulinariki. Nepogrešliv je tudi obisk berberske lekarne, kjer je mogoče kupiti začimbe in domača zdravila za lajšanje najrazličnejših tegob.

Scroll to Top