KRVAVICA

                     Vabljeni na pohod na Krvavico (909m)                                                              z obiskom jame Pekel v Savinjski dolini                                               v nedeljo, 8. marca     

                             Odhod ob 7:30 s parkirišča pred halo Tivoli, povratek proti večeru.

  Rezultat iskanja slik za krvavica

Cilj našega tokratnega pohoda bo Krvavica , izrazit in slikovit hrib v Spodnji Savinjski dolini, ki je bila leta 1998 razglašena za naravni spomenik. Tu poleg bogatega rastlinskega sveta domujejo redke, ogrožene vrste ptic, med njimi tudi sokol selec.

Krvavica pa je domnevno vpletena tudi v tragično zgodbo o Veroniki Deseniški, izvoljenki celjskega grofa Friderika…

Z avtoceste Ljubljana – Maribor se bomo usmerili na izvoz Vransko in z vožnjo nadaljejevali do vasi Loke, kjer bo začetek naše krožne poti.

Opis poti: povzpeli se bomo po strmi poti skozi gozd, ki nas bo višje pripeljala do zelo strmega pobočja. Tu strmina za krajši čas popusti, saj nas pot vodi po ozki in pogosto blatni polički. Sledi strm vzpon po travnatem pobočju, ki ga prerašča redek gozd, do naravnega okna, skozi katerega je speljana kratka zavarovana planinska pot. S pomočjo skob in jeklenice se bomo povzpeli na vrh okna, za katerim bomo kmalu dosegli vrh. (Žig)

Sestopili bomo po drugi poti, mimo Zajčeve koče in skozi globel ob strugi potoka na izhodišče.

Skupne hoje s postanki bo 3 do 4  ure, opravili bomo 450m vzpona. Celotna pot je primerna za gornike vajene strmin in zavarovanih planinskih poti s povprečno fizično pripravljenostjo.

Po končanem pohodu se bomo odpeljali v Šempeter v Savinjski dolini in si ogledali jamo Pekel, staro več kot tri milijone let. To je edina jama v Sloveniji, v kateri so našli ostanke pračloveka. Drugod so našli le orodje, orožje, ognjišča in druge sledove njegovega obstoja.

Prevoz in prispevek za izlet: glede na število udeležencev bo izbran ustrezni prevoz.                   Strošek prevoza 12 evrov, ogled jame Pekel 8 evrov. 

 Oprema: Oblecite pohodne hlače, zračna vrhnja oblačila v več slojih, obujte  primerne, visoke pohodne čevlje za strme in morebiti blatne terene, v nahrbtnik pa dajte pokrivalo, rokavice, vetrovko in rezervna oblačila . Za prehod skozi okno je priporočljiva varovalna oprema.  Opremo prilagodite vremenski napovedi.

Hrana in pijača iz nahrbtnika .

 Vodnik: Drago Car  Pomočnik: Marko Gale

Prijave do četrtka 5.marca 2020:  Drago Car 041 727 847;  Marko Gale 041 545 291

V primeru slabega vremena izlet odpade oziroma bo ustrezno prilagojen vremenskim razmeram, o čemer bodo udeleženci pravočasno obveščeni.

S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene,  psihofizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu . Udeleženec je dolžan ves čas izleta ravnati v skladu s Častnim kodeksom slovenskih planincev (http://www.gore-ljudje.net/novosti/6006/) ter upoštevati navodila in odločitve vodnika

Scroll to Top